Celica Dušana Kastelica pometla s konkurenco v Kaliforniji

Kastelic je na festivalu Cinequest zmagal v kategorijah kratkega animiranega filma in kratkega pripovednega filma ter se s tem kvalificiral za nagrado oskar.

pon, 12.03.2018, 15:00

V kalifornijskem San Joseju se je včeraj končal filmski festival Cinequest, na katerem sta med več kot 200 filmi iz 130 držav sodelovala film Rudar režiserke Hanne Slak in animirani film Dušana Kastelica Celica.

Zadnji je zmagal v kategorijah kratkega animiranega filma in kratkega pripovednega filma in se s tem kvalificiral za nagrado oskar.

Priljubljeni zasavski ilustrator in animator Kastelic se je uveljavil s svojimi stripi že v 80. letih prejšnjega stoletja. Na področju 3D-animacije je bil eden prvih ustvarjalcev na Slovenskem in je najbolj znan po izjemni uprizoritvi pesmi Iztoka Mlakarja Čikorja an' kafe.

Navidh iz nočnih mor

Kastelic, rojen leta 1964 v Trbovljah, je ilustrator in risar stripov, največ je objavljal v Mladini. Za to delo je prejel med drugim Grumovo priznanje ter nagrado zlata ptica. Trenutno se posveča ustvarjanju računalniških iger in animiranih filmov.

Njegov kratki film Celica, ki sta ga sofinancirala Slovenski filmski center in RTV Slovenija, je septembra lani zmagal na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, letos pa se mu obetajo tudi mednarodne nagrade.

Navdih za film je dobil iz svojih nočnih mor. V celici med zdolgočasenimi ploskoglavci nekega dne vzklije novo bitje, ki pa je drugačno in polno energije. To ni všeč preostalim, ki komaj čakajo, da ga doseže ista ploskoglava usoda in se umiri. Nagrado je v avtorjevem imenu prevzel častni konzul Slovenije v San Franciscu Tom Brandi.

Festival sta pred 28 leti ustanovila Halfdan Hussey in Kathleen Powell, tema letošnje izvedbe pa je bil »učinek« z osredotočanjem na pomen festivala kot platforme in priložnosti za filmske ustvarjalce, občinstvo in skupnost. Filmarji delijo svoja dela z občinstvom, ki ponuja povratne informacije.

Povezane novice

Kulturnički pristali v animiranem filmu
11. december ob 17:00
Kratki film Celica Dušana Kastelica navdušil tudi občinstvo mednarodnega festivala animiranega filma Animateka.
Prijavi sovražni govor