Chaplinov muzej bodo odprli aprila

Muzej bo del mednarodne mreže pariškega Muzeja Grévin, imenoval se bo Chaplinov svet.

Objavljeno
15. februar 2016 14.53
V. U.
V. U.

Dolgo napovedovan muzej, posvečen življenju in filmski karieri Charlieja Chaplina, bo na njegovem nekdanjem domu v Corsier-sur-Veveyu v Švici vrata obiskovalcem odprl 17. aprila, piše agencija AFP. Odprtje, napovedano dan po Chaplinovem rojstnem datumu – v Londonu se je rodil 16. aprila leta 1889 –, bo sledilo pripravam, ki so potekale kar 15 let.

Chaplin je v Švici preživel zadnjih 25 let življenja. Kot znano, je ZDA v petdesetih letih minulega stoletja zapustil zaradi obtožb simpatiziranja s komunizmom v času vrhunca tovrstnega McCarhyjevega lova na čarovnice.

Od začetkov v Londonu do vzpona med legende

Chaplinov svet, kot bo ime muzeju, bo vsestranskega filmskega komika – igralca, režiserja, scenarista in producenta – predstavljal na več nivojih, njegovo domovanje s pogledom na Ženevsko jezero, v katerem je živel z ženo Oono in osmimi otroki, pa bo predstavljalo le okoli polovico celote. Ob njem bo mogoče obiskati še dodaten objekt s vzpostavljenim hollywoodskim studiem, v katerem se bodo obiskovalci srečali z njegovim filmskim opusom. Predstavljeni bodo tako njegovi začetki v Londonu kot vzpon med največje legende Hollywooda.

Na kar petnajstletno zgodovino priprav na odprtje muzeja je vplivalo več zapletov. Zgolj na gradbeno dovoljenje so čakali sedem let, pred tem so se morali soočiti s tožbo soseda, zaskrbljenega zaradi gradnje, Chaplinov dom, ki je bil od leta 1998 prazen, pa je zahteval tudi restavratorske posege. Muzej bo sicer del mednarodne mreže pariškega Muzeja Grévin, katere del so ob matičnem muzeju voščenih lutk v francoski prestolnici še filiale v Montrealu, Seulu in Pragi.

Chaplin je sicer v Corsier-sur-Veveyu umrl na božični dan leta 1977 v starosti 88 let. Na tamkajšnjem pokopališču je ob ženi tudi pokopan.