Deloskop izpostavlja: Družinski film Olma Omerzuja

Ljubljana, Kinodvor. Sreda, 24. 2., ob 20.30. Premiera filma in pogovor z režiserjem.

Objavljeno
23. februar 2016 18.16
T. Ju.
T. Ju.

Mož in žena se odpravita na jadranje. S seboj vzameta psa, doma pa pustita najstniška otroka, ki se prepustita svobodi brez starševskega nadzora. Potem jadrnica potone ...

Film na Češkem živečega slovenskega režiserja Olma Omerzuja, ki v njem analizira mehaniko družinskih odnosov in vlogo družine v družbi, je bil po svetovni premieri na festivalu v San Sebastianu otvoritveni film festivala Liffe, kjer je dobil nagrado žirije svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev, pred kratkim pa je Olmo Omerzu z Metodom Pevcem delil tudi strokovno nagrado Društva slovenskih režiserjev za izjemno filmsko režijo.

Družinski film je nastal v češko-nemško-slovensko-francosko-slovaški koprodukciji in je Omerzujev drugi celovečerec. Njegov diplomski film na praški akademiji FAMU Mlada noč, s katerim je raziskoval vmesni prostor med otroštvom in odraslostjo, je revija Film Comment uvrstila med deset najboljših filmov leta 2012 na festivalu Berlinale, režiserju pa je prinesel tudi nagrado čeških filmskih kritikov za odkritje leta.

Olmo Omerzu bo gost premiere ob 20.30 v ljubljanskem Kinodvoru in pogovora po projekciji, ki ga bo vodil Jure Longyka.