Deloskop izpostavlja: Festival dokumentarnega filma

Ljubljana, Celje, Cankarjev dom, Slovenska Kinoteka, Kinodvor, Metropol Celje. Od 15. do 22. 3.

Objavljeno
14. marec 2017 18.17
M. V.
M. V.

S filmom Trst, Jugoslavija italijanskega režiserja Alessia Bozzerja bodo v Cankarjevem domu nocoj ob 20. uri odprli 19. edicijo Festivala dokumentarnega filma, ki ga pripravljajo v sodelovanju z Amnesty International Slovenija.

Festival bo med 15. in 22. marcem v petih festivalskih sklopih ponudil 23 filmov, projekcije pa bodo ob Cankarjevem domu še v Kinodvoru, Slovenski kinoteki in letos prvič v celjskem Metropolu.

Izbor filmov prinaša pregled najboljšega iz sodobne produkcije dokumentarcev, tekmovalni spored na temo človekovih pravic, pogovore z gosti in seminarje. Kot je povedal festivalski selektor Simon Popek, vidi smisel dokumentarnih filmov v razkrivanju spregledanih in zapostavljenih tem. Zato so se letos izognili filmom na temo migracij in begunstva ter s tem izrazili skepso do inflacije migrantskih podob v sodobnem dokumentarcu, ki se ponavljajo in so zato neučinkovite.

V današnjem programu Cankarjevega doma bo ob 17. uri na ogled film Prazna soba režiserke Jasne Krajinovič, portret belgijske muslimanke Salihe. Njen devetnajstletni sin je leta 2013 v imenu Islamske države odšel v vojno s Sirijo in tam kmalu umrl.

Film Trst, Jugoslavija (ob 20. uri) spregovori o fenomenu tržaškega Ponte Rossa, mitskega prostora nakupovanja.

V Slovenski kinoteki bo ob 19. uri na ogled film 66 kinodvoran režiserja Philippa Hartmanna, dokumentarec o turneji režiserjevega predhodnega filma po kinematografih nemške art kinematografske mreže.

Prvi festivalski dan bo v Kinodvoru ob 21. uri sklenila projekcija filma Safari avstrijskega režiserja Ulricha Seidla, v katerem kritično spregovori o pobijanju divjih živali v Afriki.