Deloskop izpostavlja: Festival migrantskega filma

Ljubljana, 15. 6. Kinodvor ob 18.30, Slovenska kinoteka ob 21. uri.

Objavljeno
14. junij 2017 20.13

S projekcijo filma Jaz črnec. Nadgrajeno bodo v Kinodvoru nocoj ob 18.30 odprli osmi Festival migrantskega filma.

Festival v organizaciji Slovenske filantropije bo med 15. in 20. junijem ponudil projekcije 22 filmov iz 14 držav in spremljevalne dogodke, ki osvetljujejo različne teme in plati migracij, azila ter življenja beguncev.

V Ljubljani bo program potekal v Slovenski kinoteki, Kinodvoru, Stari mestni elektrarni, Socialnem centru Rog in Atriju ZRC, obiskovalci pa si bodo filmske projekcije lahko ogledali tudi v Črnomlju, Murski Soboti, Žalcu, Metliki, Logatcu, Ajdovščini, Mariboru, Ljutomeru, Velenju in Novem mestu.

Na festivalu bodo gostovali trije režiserji in štirinajst gostov spremljevalnih dogodkov. Filmske zgodbe in prispevki povabljenih gostov bodo opozorili na še vedno obstoječ kolonializem, problematičnost migracijske politike, lažno propagando o beguncih in vlogo medijev ter spregovorili o pravični ekonomiji onkraj kapitalizma.

Nocojšnji otvoritveni film Jaz, črnec. Nadgrajeno je ustvarila španska režiserka Ro Caminal. Z njim se je poklonila francoskemu antropologu Jeanu Rouchu in nadgradila njegov film Jaz, črnec iz leta 1958, ki bo na ogled v Slovenski kinoteki nocoj ob 21. uri. Sledil bo pogovor z režiserko Ro Caminal o konstrukciji Drugega v filmu, ki ga bo vodila dr. Sarah Lunaček.