Deloskop izpostavlja: Frankofonija Aleksandra Sokurova

Ljubljana, Kinodvor.

tor, 09.02.2016, 06:00

Eden najbolj pomembnih sodobnih filmskih ustvarjalcev je po filmu Ruski zaklad, posvečenem sanktpeterburškemu Ermitažu, ustvaril še filmsko posvetilo pariškemu Louvru.

Igrano-dokumentarni film Frankofonija o znamenitem muzeju med nacistično okupacijo Francije je na lanskem beneškem festivalu najbolj navduševal tako kritike kot občinstvo in bil eden glavnih favoritov za zlatega leva.

Aleksander Sokurov v njem raziskuje razmerje med umetnostjo in oblastjo in po mnenju kritikov mu je uspelo ustvariti presenetljivo veder filmski esej.

Zgodba o nenavadnem zavezništvu med direktorjem muzeja Louvre Jacquesom Jaujardom in nemškim oficirjem, grofom Franziskusom Wolff-Metternichom, ki jima je med nacistično okupacijo Francije uspelo zaščititi neprecenljivo muzejsko zbirko, je po predpremieri na festivalu Liffe zdaj na rednem sporedu ljubljanskega Kinodvora.

Povezane novice

Aleksander Sokurov: Človečnost je otrok, ki ga moramo šele roditi
21. november ob 06:00
Učenec Andreja Tarkovskega, avtor več kot petdeset filmov, med njimi Frankofonija in Faust, za katerega je leta 2011 v Benetkah prejel zlatega leva.
Prijavi sovražni govor