Deloskop izpostavlja: Jackie

Ljubljana, Maribor, Celje ... Kinematografi Cinneplex, Kolosej, Kino Bežigrad, Komuna.

Objavljeno
27. januar 2017 17.45
L1000279.JPG
M. V.
M. V.

V slovenskih kinematografih je od 25. januarja na ogled film Jackie. Biografska drama o Jacqueline Kennedy je pretresljiva življenjska zgodba o ženi umorjenega predsednika ZDA Johna F. Kennedyja.

Dogajanje je scenaristka Noah Oppenheim umestila v samo štiri dni med atentatom in predsednikovim pogrebom, čas, ko so bili vsi pogledi uprti v Kennedyjevo vdovo, ki se je kljub travmatični izgubi in žalovanju odločila poskrbeti za Kennedyjevo zapuščino.

Čilski režiser Pablo Larraín je z izjemno Natalie Portman v naslovni vlogi ustvaril pretresljiv, intimen in izviren film o enem najbolj prelomnih in tragičnih trenutkov ameriške zgodovine, v katerem atentat na Johna F. Kennedyja doživljamo skozi oči ikonične prve dame Jackie Kennedy.

Film je med drugim prejel nagrado za najboljši scenarij na Beneškem filmskem festivalu, v Torontu je bil razglašen za najboljši film v sklopu, posvečenem svetovnemu avtorskemu filmu, Natalie Portman je prejela hollywodsko filmsko nagrado za igralko leta, nominiran pa je tudi za tri oskarje: Natalie Portman za najboljšo žensko vlogo, Madelaine Fontaine za kostumografijo in Mica Levi za glasbo.