Deloskop izpostavlja: Rudar

Kolosej, Kinodvor, Cineplex. Od 28. 9.

Objavljeno
27. september 2017 19.57
m. v.
m. v.

V slovenske kinematografe prihaja na redni spored film Rudar, ki ga je po avtobiografski zgodbi Mehmedalije Alića, v Srebrenici rojenega zasavskega rudarja, posnela režiserka in scenaristka Hana W. Slak.

Slakova v filmski pripovedi sledi Alićevi knjigi Nihče, pretresljivi zgodbi o zasavskem rudarju, ki ga leta 2009 pošljejo odkopat po vojni zazidan Barbarin rov v rudniku Huda jama nad Laškim.

Uprava rudnika je pričakovala zgolj formalno poročilo, toda Alić v zapuščenem rudniku odkrije posmrtne ostanke več tisoč žrtev, usmrčenih po drugi svetovni vojni. Najdba odjekne v javnosti, potem jo želijo utišati, a Alić, vodja rudarskih del, ki so mu v Srebrenici konec preteklega stoletja pomorili najbližje sorodnike, vztraja, da je treba žrtve identificirati in dostojno pokopati.

Film je na letošnjem 20. Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel tri vesne: Hanna A. W. Slak za režijo, Leon Lučev za glavno moško vlogo in Vladimir Gojun za montažo. Festivalska žirija pa je film izbrala za slovenskega kandidata za tujejezičnega oskarja.