Deloskop izpostavlja: Savlov sin

Ljubljana, Kinodvor, premiera v sredo, 20. 1., ob 21. uri.

Objavljeno
19. januar 2016 17.41
T. Ju.
T. Ju.

Pretresljiva filmska zgodba spremlja madžarskega ujetnika Saula v koncentracijskem taborišču Auschwitz-Birkenau leta 1944; med prisilnim delom v krematoriju odkrije truplo dečka, o katerem trdi, da je njegov sin, in poskusi storiti prav vse, da bi trupelce rešil pred ognjem ter otroku omogočil dostojen pokop.

Zgodbo o iskanju upanja v najtemnejših trenutkih človeške zgodovine je posnel László Nemes, ki je izkušnje med drugim pridobival kot asistent režije Béle Tarra, na snemanje svojega celovečernega prvenca Savlov sin pa se je pripravljal kar pet let.

Film so številni filmski kritiki in cinefili označili za najboljši dosežek lanskega leta. Kot izjemen avtorski podvig ga je prepoznala tudi canska žirija, ki mu je podelila veliko nagrado, med doslej osvojenimi priznanji pa so tudi nagrada svetovnega združenja filmskih kritikov, zlati globus za najboljši tujejezični film in nominacija za tujejezičnega oskarja.

Po predpremieri na Liffu film prihaja na redni spored Kinodvora. Na premierni predstavi nocoj ob 21. uri v okviru Festivala strpnosti in še dvakrat bo predvajan v izvirnem formatu, na 35-milimetrski filmski kopiji.