Deloskop izpostavlja: Trije filmi Patricia Guzmána v Kinodvoru in Kinoteki

Ljubljana, Kinodvor nocoj ob 20.15, Slovenska kinoteka v četrtek ob 21. in petek ob 19. uri.

Objavljeno
12. januar 2016 19.15
T. Ju.
T. Ju.

Čilski režiser in scenarist Patricio Guzmán, eden ključnih svetovnih avtorjev dokumentarnega filma, je lani na Berlinalu predstavil svoj najnovejši dokumentarec Biserni gumb (El botón de nácar) in bil za scenarij nagrajen s srebrnim medvedom.

Avtor v filmu uporabi vodo v različnih pojavnih oblikah kot poetično rdečo nit in metaforo, s katero išče resnico in zgodovinski spomin na dogodke iz bližnje in daljne preteklosti Čila, ki so v uradni zgodovini zamolčani ali izkrivljeno prikazani.

Film bo danes prvič na ogled v Kinodvoru, Guzmánovi ustvarjalnosti pa bo posvečen tudi program D-Day: Dan za dokumentarec v Slovenski kinoteki, kjer bodo jutri predvajali njegov celovečerni film Salvador Allende (2004) in v petek Nostalgijo po svetlobi (Nostalgia de la luz, 2010).

Napovedani režiserjev obisk v Kinodvoru in Slovenski kinoteki bo zaradi zdravstvenih težav nadomestil pogovor z njim v živo po skypu, ki ga bo po nocojšnji ljubljanski premieri Bisernega gumba ob 20.15 v Kinodvoru vodil sociolog in novinar Simon Tecco.