Deloskop izpostavlja: Trije plakati nad mestom

Kinodvor, Ljubljana. Ob 19. uri.

sob, 10.02.2018, 06:00

Irski režiser Martin McDonagh s kot oglje črno tragikomedijo in veličastno Frances McDormand v glavni vlogi zaorje v drobovje »small-town« Amerike, so v ljubljanskem Kinodvoru zapisali v uvodu predstavitve filma Trije plakati nad mestom (v izvirniku Three Billboards Outside Ebbing, Missouri).

Na tamkajšnje veliko platno je prišel po nagradi za najboljši scenarij beneške Mostre in štirih zlatih globusih, med drugim za najboljšo dramo, pravkar pa je v igri za oskarje v kar sedmih kategorijah: za najboljši film, glavno žensko vlogo (Frances McDormand), dvakrat za moško stransko vlogo (Woody Harrelson, Sam Rockwell), izvirni scenarij (Martin McDonagh), glasbeno podlago in montažo.

Zgodba filma izhaja iz situacije v mestecu Ebbing po umoru hčere osrednje protagonistke Mildred Hayes. Minilo je že več mesecev, policija pa še vedno ni našla morilca. Razjarjena in prizadeta mati se odloči za drzno potezo. Najame tri reklamne panoje, ki stojijo pred vstopom v domače mestece, nanje pa da napisati ogorčeno sporočilo, namenjeno šefu policije Williamu Willoughbyju. Plakati sprožijo kontroverzne odzive, ko se v primer vmeša policist Dixon, nezrel mamin sinko in nestrpen nasilnež, pa se bitka med Mildred in možmi postave še zaostri.

Prijavi sovražni govor