Deloskop izpostavlja: Trinajsti Grossmannov festival

Od danes do sobote, 15. julija.

Objavljeno
11. julij 2017 13.51
V. U.
V. U.

Ljutomer bo od danes do sobote znova v znamenju fantastike, groze, impresivnih filmskih podob in lokalne kapljice. V mesto se pod zloslutno številko 13 vrača Grossmannov festival fantastičnega filma in vina, ki ga bodo nocoj – ob 90. obletnici premiere – uvedli s posebno projekcijo znanstvenofantastične mojstrovine Metropolis režiserja Fritza Langa.

Ta je na začetku prve svetovne vojne nekaj časa prebival pri Grossmannovih, tokrat pa si bo Metropolis mogoče ogledati ob glasbeni spremljavi Mitje Reichenberga.

Sicer na festivalu med številnimi letošnjimi gosti kot osrednja izpostavljajo Sergia Stivalettija in Harryja Kümla. Prvega napovedujejo kot enega največjih evropskih mojstrov posebnih učinkov, v njegovi družbi pa bodo predvajali filme Voščena maska, Nadnaravni pojavi, Demoni in Dellamorte Dellamore, ki ima veliko opraviti tudi s stripovskim junakom Dylanom Dogom.

Kümel, ki ga bodo prav tako predstavili z retrospektivo, pa je belgijski režiser, najbolj znan po mojstrovinah Krvave ustnice in Malpertuis. Sicer bodo v Ljutomeru znova podelili niz nagrad. Hudega mačka za celovečerec, Slakovega hudega mačka za kratki film, hrupnega mačka za glasbeni dokumentarec, častnega hudega mačka za življenjsko delo in še kaj.