Deloskop napoveduje: Parada

Parada ob duhovitih dovtipih in inteligentnem humorju, svoje osti zasaja proti slabostim civilizirane družbe.

sre, 28.12.2011, 12:00

Parada

Režija: Srđan Dragojević.

Srbija, Nemčija, Madžarska, Slovenija, Hrvaška. 

Premiera v kinematografih 29. 12.

Srbski režiser absurda Srđan Dragojević je po dvojnem odmerku peklensko-nebesne uspešnice Mi nismo angeli, po povojnem generacijskem razkroju v Ranah in kontroverzni vojni drami Lepe vasi, lepo gorijo posnel inteligentno komičen in družbenopolitično aktivističen film Parada.

Parada se v prvi vrsti navezuje na Parado ponosa, gejevski shod, ki v Srbiji še vedno ne more potekati brez napadov. Na koncu filma nas spomnijo, da je Parado ponosa leta 2011 varovalo 5600, na drugi strani ji je grozilo šest tisoč neonacistov in homofobov, poškodbe pa je utrpelo 207 udeležencev. Naslov filma tako namiguje tudi na parado sovražnosti, fobij in obstrukcij človekovih svoboščin v Srbiji in svetu nasploh.

Limun (Nikola Kojo) je nekdanji borec za Veliko Srbijo, vojni dobičkar, mafijec, Srb od nog do šajkače. V Beogradu ima veliko hišo, svoj judo klub, hišnega ljubljenčka buldoga in bombastično zaročenko Biserko (Hristina Popović). Tu in tam ga »prijatelji« s policije opomnijo, kdo je v mestu glavni, sicer mu v življenju kaže dobro.

Zgodba se zaplete, ko si Biserka zaželi poroke, kakršne je vredna, in Limuna odpelje h organizatorju porok Mirku (Goran Jevtić), ki je seveda homoseksualec, teh pa Limun, kot večina njegovih rojakov, ne prebavlja. Povrh vsega je Mirkov partner Radmilo (Miloš Samolov) veterinar, ki je nedavno rešil Limunovega ljubljenčka. Ko se Limun znese nad Mirkom, ga Biserka zapusti. Nazaj jo lahko pridobi le tako, da se pogodi s homoseksualno skupnostjo, ki jo vodi Mirko, da jo bo s fanti varoval na bližajoči se Paradi ponosa.

V tem trenutku komična drama prestavi v drugo prestavo in se prevesi v divji »road movie«. Radmilo, ki si želi svoj ponos občutiti javno, in Limun, ki mora svoj ponos zadušiti, se po okrepitev odpeljeta v države nekdanje skupne republike. Izkaže se – in to je še ena premisa tega večnivojskega filma –, da so nekdanji sovražniki končno spet postali prijatelji, ki bi drug za drugega zastavili celo svoje življenje.

Parada, ki ob duhovitih dovtipih in inteligentnem humorju (ki Dragojevićevih oboževalcev ne bodo razočarali), svoje osti zasaja proti slabostim civilizirane družbe, upravičeno upa, da bo močno sporočilo filma koga premaknilo.

Prijavi sovražni govor