Deloskop napoveduje: Parada

Parada ob duhovitih dovtipih in inteligentnem humorju, svoje osti zasaja proti slabostim civilizirane družbe.

sre, 28.12.2011, 12:00

Parada

Režija: Srđan Dragojević.

Srbija, Nemčija, Madžarska, Slovenija, Hrvaška. 

Premiera v kinematografih 29. 12.

Srbski režiser absurda Srđan Dragojević je po dvojnem odmerku peklensko-nebesne uspešnice Mi nismo angeli, po povojnem generacijskem razkroju v Ranah in kontroverzni vojni drami Lepe vasi, lepo gorijo posnel inteligentno komičen in družbenopolitično aktivističen film Parada.

Parada se v prvi vrsti navezuje na Parado ponosa, gejevski shod, ki v Srbiji še vedno ne more potekati brez napadov. Na koncu filma nas spomnijo, da je Parado ponosa leta 2011 varovalo 5600, na drugi strani ji je grozilo šest tisoč neonacistov in homofobov, poškodbe pa je utrpelo 207 udeležencev. Naslov filma tako namiguje tudi na parado sovražnosti, fobij in obstrukcij človekovih svoboščin v Srbiji in svetu nasploh.

Limun (Nikola Kojo) je nekdanji borec za Veliko Srbijo, vojni dobičkar, mafijec, Srb od nog do šajkače. V Beogradu ima veliko hišo, svoj judo klub, hišnega ljubljenčka buldoga in bombastično zaročenko Biserko (Hristina Popović). Tu in tam ga »prijatelji« s policije opomnijo, kdo je v mestu glavni, sicer mu v življenju kaže dobro.

Zgodba se zaplete, ko si Biserka zaželi poroke, kakršne je vredna, in Limuna odpelje h organizatorju porok Mirku (Goran Jevtić), ki je seveda homoseksualec, teh pa Limun, kot večina njegovih rojakov, ne prebavlja. Povrh vsega je Mirkov partner Radmilo (Miloš Samolov) veterinar, ki je nedavno rešil Limunovega ljubljenčka. Ko se Limun znese nad Mirkom, ga Biserka zapusti. Nazaj jo lahko pridobi le tako, da se pogodi s homoseksualno skupnostjo, ki jo vodi Mirko, da jo bo s fanti varoval na bližajoči se Paradi ponosa.

V tem trenutku komična drama prestavi v drugo prestavo in se prevesi v divji »road movie«. Radmilo, ki si želi svoj ponos občutiti javno, in Limun, ki mora svoj ponos zadušiti, se po okrepitev odpeljeta v države nekdanje skupne republike. Izkaže se – in to je še ena premisa tega večnivojskega filma –, da so nekdanji sovražniki končno spet postali prijatelji, ki bi drug za drugega zastavili celo svoje življenje.

Parada, ki ob duhovitih dovtipih in inteligentnem humorju (ki Dragojevićevih oboževalcev ne bodo razočarali), svoje osti zasaja proti slabostim civilizirane družbe, upravičeno upa, da bo močno sporočilo filma koga premaknilo.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
1 komentar
rajmondo

Puska , kurve in kurbe , veliko kletja in psovanja , pa snadi se, kaksen pretep morda vec, malo pljackanja ...in to je to.

Balkan press ...kultura po nacelu ::::ma ko mu jeb..mater
Veliko smeha ?????????????????

28. december 2011, ob 23:47:37
1 komentar
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej