Dokumentirano: Acta Non Verba

To, da govoriti ni dovolj, vemo, a kaj zares storiti?

Objavljeno
14. januar 2016 12.31
Boris Čibej
Boris Čibej
»Ne, nisem pričakoval kaj takšnega,« je Hazem Nosotros priznal na začetku lanskega decembra, ko se je končala diskusija o njegovem filmu Acta Non Verba, ki ga je prišel pokazat v alternativno dunajsko galerijo Boem.

Po ogledu njegovega cinematsko povprečnega, če že ne dolgočasnega, a vsebinsko zanimivega dokumentarca, v katerem svoje delovanje, razmišljanje in strategije predstavljajo različne radikalne protifašistične skupine v Franciji, Italiji, Nemčiji in Rusiji, se običajno razvije razprava, ki je neposredno povezana z naslovom: to, da govoriti ni dovolj, vemo, a kaj zares storiti?

»Da, alkohol ne pomaga,« je pomežiknil 30-letni radikalni antifašistični aktivist iz Marseilla, ko je zvrnil še eno vodko, »a včasih se zdi, da tudi naše delovanje ni pretirano uspešno«. Bil je ravno čas po prvem krogu francoskih lokalnih volitev, ko se je zdelo, da bo skrajna desnica prevzela oblast v vsej državi.

Hazem Nosotros, Francija 2015, 66 minut

Hazem je potreboval tisto vodko po »napadih«, ki jih je doživel tisti večer. Organizirane skupine obiskovalk niso zanimala konkretna vprašanja o načinu organiziranja delovanja in sodelovanja protifašističnih skupin ali manj aktivistični problemi iskanja skupne ideologije, ampak so se vse po vrsti zapičile v to, da v dokumentarcu skorajda ne nastopajo ženske.

»Organizacijam, ki smo jih predstavili v filmu, smo rekli, naj same določijo ljudi, ki bodo govorili, pa so izbrale same moške,« se je opravičeval avtor in zatrjeval, da bi se zdaj drugače odločil, če bi še enkrat začel snemati film.

A to ni zadovoljilo občinstva, saj je tema o izključenosti žensk (iz filma) ostala rdeča nit pogovora, ki ga je »zmotilo« le vprašanje, zakaj dokumentarec nič ne spregovori o antisemitizmu, z kar menda niso imuni niti nekateri antifašisti.

Še dobro, da na predstavitvi filma ni bilo nobenega okoljevarstenika, ki bi se pritoževal, da v njem ni nič o ekološkem boju proti fašizmu. Ne, teh ljudi sploh ni zanimalo, kako delovati, ampak kako narediti vse, da ne bi nič storili. Kakor da bi se po koncu Hazemovega filma začela projekcija dokumentarca z naslovom Verba Non Acta.

***

Priporočila za radovedne

Dokumentarni filmi so v zadnjih letih zaradi krize uveljavljenih medijev, ki si, podvrženi čedalje hujšim finančnim omejitvam, vse težje privoščijo poglobljeno spremljanje kompleksnih zgodb in njihovega zakulisja, v nekaterih prvinah prevzeli zastavo raziskovalnega novinarstva.

Skupina Delovih novinarjev, navdušenih ljubiteljev tovrstnega žanra, vam zato v naši tedenski rubriki Dokumentirano ob četrtkih ob 15. uri predstavlja in priporoča dokumentarne filme po lastnem izboru.