Dokumentirano: Catfish (2010)

Nav je zgrožen ugotovil, da je nasedel spletnemu manipulantu, ki ga je zapletel v mrežo izmišljenih likov na facebooku.

Objavljeno
01. oktober 2015 15.32
Lenart J. Kučić, Sobotna priloga
Lenart J. Kučić, Sobotna priloga
Mladi fotograf Yaniv (»Nav«) Schulman je v znanem ameriškem časopisu objavil fotografijo plesnega para. Čez nekaj tednov je po elektronski pošti prejel sliko, na kateri je skrivnostna umetnica Abby priredila njegovo fotografijo. Nav je bil nad izdelkom navdušen in je odgovoril na elektronsko pismo.

Z Abby sta si začela dopisovati. Presenečen je ugotovil, da je umetnica v resnici zelo nadarjena osemletnica, ki ima zelo rada ples. V prihodnjih nekaj mesecih se je na spletu seznanil še z njenim očetom in bratom, večkrat govoril z mamo po telefonu in se zaljubil v Abbyjino umetniško sestro. Abby mu je začela pošiljati akvarele po pošti, s sestro sta si izmenjevala vroča kratka sporočila in brat ji je pomagal uglasbiti nekaj ljubezenskih pesmi.

Romantična komedija je postala psihološki triler

Nenavadno spletno romanco sta opazovala Nevova sostanovalca ter filmska ustvarjalca Henry Joost in Ariel Schulman (Nevov brat), ki sta postala tudi režiserja filma Catfish (2010). Začela sta snemati njegove pogovore z Abbyjino družino, saj sta hotela ujeti vse podrobnosti mlade spletne ljubezni za študentski film. Nekega večera pa je Nev v spletni glasbeni trgovini po naključju odkril posnetek, ki je zelo spominjal na ljubezensko pesem, ki mu jo je posvetila Abbyjina privlačna sestra. Nato je našel še vse druge posnetke in romantična spletna utvara se je začela razblinjati.

Nev je zgrožen ugotovil, da je nasedel spletnemu manipulantu, ki ga je zapletel v mrežo izmišljenih likov na facebooku. Romantična komedija je postala psihološki triler, saj se je skupaj z obema filmskima sostanovalcema odločil razkrinkati osebo, ki ga je v zadnjih osmih mesecih imela že skoraj za družinskega člana.

Čustveni vampirji

Ustvarjalci filma Catfish so se dotaknili zelo pogostega psihološkega mehanizma, ki je ključen tudi pri vseh uspešnih spletnih prevarah. Če žrtev pravilno nagovorimo in jo prepričamo, da v igri sodeluje, bo spregledal še tako očitne pripovedne napake in nelogičnosti. Nevu je godila pozornost čudežne deklice, hvaležnost njene mame in naklonjenost sestre. Na drugi strani pa je tudi neznana manipulatorka na spletu zadovoljevala svoje čustvene potrebe.

Glavni lik iz filma Klub golih pesti se je udeleževal skupin za samopomoč ter se napajal iz tujih zasvojenosti, bolezni in duševnih stisk. V času facebooka, spletnih forumov in anonimnih spletnih skupnosti se novodobnim čustvenim vampirjem ni več treba udeleževati takšnih srečanj, ampak lahko svoj obrok bistveno hitreje použijejo na spletu. Zato raziskovalci ugotavljajo, da je na spletu čedalje več ljudi, ki hlinijo hudo bolezen ali druge težave, da bi bili deležni pozornosti in sočutja, ki jih pogrešajo v nevirtualnem življenju.

Kritiki so film sprva dobro sprejeli, a so nekateri gledalci posumili, da je tudi filmska zgodba nekoliko »predobra«. Ustvarjalci so se morali večkrat zagovarjati, da pri snemanju niso prirejali dejstev ali manipulirali z udeleženci, a je njegovo sporočilo kljub temu jasno. Na facebooku lahko ena oseba ustvari kompleksno omrežje izmišljenih likov in z njimi omreži nevedne, naivne ali zgolj osamljene žrtve. Ki želijo samo verjeti, da vsaj na spletu niso tako osamljene kot v resnici.

*****

Priporočila za radovedne

Dokumentarni filmi so v zadnjih letih zaradi krize uveljavljenih medijev, ki si, podvrženi čedalje hujšim finančnim omejitvam, vse težje privoščijo poglobljeno spremljanje kompleksnih zgodb in njihovega zakulisja, v nekaterih prvinah prevzeli zastavo raziskovalnega novinarstva.

Skupina Delovih novinarjev, navdušenih ljubiteljev tovrstnega žanra, vam zato v naši tedenski rubriki Dokumentirano ob četrtkih ob 15.00 predstavlja in priporoča dokumentarne filme po lastnem izboru.

V vlogi avtorjev za pestrost vsebinske in slogovne ponudbe rubrike skrbijo Lenart J. Kučić, Tina Lešničar, Irena Štaudohar, Boris Čibej, Mojca Zabukovec in Igor Harb.

Vsa priporočila za radovedne so zbrana na tej povezavi.