Dokumentirano: Fašizem, d. d.

Preteklost, sedanjost in prihodnost fašizma v Evropi ter njegova povezava z ekonomskimi interesi.

Objavljeno
04. november 2014 15.19
Mojca Zabukovec, Ljubljana
Mojca Zabukovec, Ljubljana

Ekonomske elite v Grčiji in drugod po Evropi podpirajo fašistične stranke, da bi v času krize vsilile radikalno neoliberalno agendo, opozarja Aris Chatzistefanou, novinar, ki je nekdaj poročal za BBC iz Londona in Istanbula, pred kratkim pa posnel svoj tretji dokumentarni film Fašizem, d. d. (Fascism Inc., 2014)

Film je nastal podobno kot njegova prva dva − Debtocracy in Catastroika − denar zanj so zbrali s pomočjo donacij državljanov, pri čemer avtorji projekta Infowars Production zavračajo financiranje političnih strank in podjetij.

Fašizem, d. d. govori o tem, kako so industrialci in bankirji v 20. in 30. letih prejšnjega stoletja podpirali fašizem in nacizem, da bi uničili socialistična gibanja in sindikate. Vzorec se danes v času nove vsesplošne krize, predvsem na evropski periferiji, ponavlja. V Grčiji se vzpenja skrajno desna stranka Zlata zora s tiho podporo ladijske in medijske industrije, medtem pa se predstavniki Evropske unije, ZDA in Mednarodnega denarnega sklada rokujejo s člani ukrajinske skrajne nacionalistične stranke Svoboda, ki je na zadnjih volitvah močno popravila rezultat s prejšnjih. Izid letošnjih volitev v evropski parlament sicer kaže, da vzpon skrajne desnice ni več omejen zgolj na evropsko periferijo.

»Fašizem ni povezan izključno z Zlato zoro, ampak ga podpirajo tudi politiki, podjetniki in glasniki medijev,« pravi avtor filma Fašizem d. d., ki je prosto dostopen na spletu. »Resnico je treba povedati, da se konča to sranje,« pa se glasi njegova uvodna misel.

**

Preberite tudi: Boštjan Videmšek o legaliziranem (neo)nacizmu: Grčija se vzporedno z gospodarsko krizo pogreza tudi v močvirje rasizma, ksenofobije in izključujočega nacionalizma.

In še: Skrajna desnica prisotna skoraj v vseh državah EU.

 

*********

Priporočila za radovedne

Dokumentarni filmi so v zadnjih letih zaradi krize uveljavljenih medijev, ki si, podvrženi čedalje hujšim finančnim omejitvam, vse težje privoščijo poglobljeno spremljanje kompleksnih zgodb in njihovega zakulisja, v nekaterih prvinah prevzeli zastavo raziskovalnega novinarstva.

Skupina Delovih novinarjev, navdušenih ljubiteljev tovrstnega žanra, vam zato v naši tedenski rubriki Dokumentirano ob četrtkih ob 15.00 predstavlja in priporoča dokumentarne filme po lastnem izboru.

V vlogi avtorjev za pestrost vsebinske in slogovne ponudbe rubrike skrbijo Lenart J. Kučić, Vesna Milek, Tina Lešničar, Irena Štaudohar, Boris Čibej in Mojca Zabukovec.