Dokumentirano: Generacija, ki je rešila Hollywood

Dokumentarec Easy Riders, Raging Bulls (2003) je posvečen obdobju, v katerem so nastali najboljši filmi vseh časov.

čet, 23.04.2015, 15:00

Konec 60. in v začetku 70. let se je Hollywood znašel v krizi. Filmi so bili vedno dražji (spektakel Kleopatra je, recimo, stal za tiste čase nepojmljivih 44 milijonov dolarjev), filmske zgodbe so bile vedno bolj dolgovezne, snemali so dolgočasne muzikale in nihče več ni hodil v kino. Američani so raje ostajali doma pred televizijo, ki je v tistih letih doživljala pravi razcvet. Situacija je bila torej zelo podobna kot danes. Filmi so bili kot dinozavri – njihova telesa so postajala vedno večja, njihovi možgani pa vedno manjši.

Šefi studiev so bili povsem zmedeni, niso več vedeli, kako rešiti filmsko industrijo, zato so se odločili, da bodo vrata odprli mladim režiserjem, nekateri so komaj prišli iz filmskih šol, drugi so začeli kot režiserji tako imenovanih b-filmov.

In tako se je začelo najboljše filmsko desetletje vseh časov. Prav o tem času govori knjiga Petra Biskinda Easy Riders, Raging Bulls iz leta 1998. Po mojem mnenju gre za eno najboljših knjig o filmu.

Leta 2003 je prav o tej temi in inspiriran z omenjeno knjigo režiser Kenneth Bowser posnel dokumentarni film, ki mu morda manjka učinkovite narativne linije, saj preskakuje z ene zgodbe na drugo, brez prave časovne logike. Poleg tega zaradi avtorskih pravic ni mogel izbrati najboljših odlomkov iz filmov, o katerih govori.

Vrtinec presežkov

Kakorkoli. Pripravite kokice, prihajajo najboljši filmi vseh časov: Ameriški grafiti, Serpico, Boter, Annie Hall, Let nad kukavičjim gnezdom, Taksist, Chinatown, Žrelo, Francoska naveza, Kabaret, Lovec na jelene, Eraserhead, Kramer proti Kramerju, Neporočena ženska, Vsi predsednikovi možje, Alice ne živi več tukaj, Apokalipsa zdaj, Carrie, Osmi potnik, Maratonec, Napad na policijsko postajo, Odrešitev, Pobesneli bik ... Če so bile takratne televizijske nadaljevanke sladke in proameriške, so bili ti filmi krvava in drzna metafora družbe, odnosov, ljubezni, prihodnosti. Kar ni čudno, saj so nastajali v času hladne vojne, Vietnama, Watergatea, jedrskih poskusov, Mansonovega krvavega masakra, v času paranoje in v času upora mlade generacije. Ter seveda v času rock'n'rolla, seksa in droge.

Na sceno so prišli režiserji, kot so Francis Ford Coppola, Martin Scorsese, Steven Spielberg, George Lucas, William Friedkin, Peter Bogdanovich, Hal Ashby, Robert Towne, Paul Schrader, Sam Peckinpah, Robert Altman, in spet napolnili kinodvorane. Mnogi so čez noč postali milijonarji, droga in alkohol sta tekla v potokih. Samo dva režiserja, obsedena s sodobno tehnologijo, ki sta bolj spominjala na šolska piflarja kot na režiserja, se nista vrgla v divje omamljeno življenje. To sta bila Steven Spielberg in George Lucas.

V tistem času so bili izjemno aktivni tudi igralci, ki so bili pomemben del filmskega ustvarjalnega procesa in producenstva: Jack Nicholson, Richard Dreyfuss, Warren Beatty, vedno zadeti Dennis Hopper, igralke Ellen Burstyn, Margot Kidder in Karen Black. V moški svet so vstopile ženske scenaristke, kot recimo Polly Platt, prva ženska producentka, ki je prejela oskarja, je bila Julia Phillips za film Želo.

Pogum

Dokumentarec govori tudi o pogumu, o tem, da so bili režiserji ves čas v vojni z neizobraženimi šefi studiev. Ko sta Arthur Penn in Warren Beatty prepričevala legendarnega šefa Jacka Warnerja, da bo film Bonnie in Clyde kljub nasilju pritegnil mlade in da gre za neke vrste hommage filmom iz 40. let, je mož s cigaro jezno vprašal: »Kaj, hudiča, pa je hommage?«. Prav tako so začeli režiserji razmišljati o tem, kako bi ustanovili nove producentske hiše, ki bi režiserjem omogočale čim večjo neodvisnost. Na tem področju sta bila najbolj aktivna Francis Ford Coppola in Steven Spielberg.

Easy Riders, Raging Bulls je napeta zgodba, pripoved o neverjetni moči ustvarjanja, o nadarjenosti, o kolegialnosti, norosti, samodestruktivnosti, zgodba o tem, kaj vse lahko spremeni ena sama generacija. In najlepše dejstvo je, da so mnogi od omenjenih režiserjev še danes aktivni in uspešni. To je film o ljubezni do filma. Ampak vzemite si čas in preberite knjigo. Uživali boste.

***

Priporočila za radovedne

Dokumentarni filmi so v zadnjih letih zaradi krize uveljavljenih medijev, ki si, podvrženi čedalje hujšim finančnim omejitvam, vse težje privoščijo poglobljeno spremljanje kompleksnih zgodb in njihovega zakulisja, v nekaterih prvinah prevzeli zastavo raziskovalnega novinarstva.

Skupina Delovih novinarjev, navdušenih ljubiteljev tovrstnega žanra, vam zato v naši tedenski rubriki Dokumentirano ob četrtkih ob 15.00 predstavlja in priporoča dokumentarne filme po lastnem izboru.

V vlogi avtorjev za pestrost vsebinske in slogovne ponudbe rubrike skrbijo Lenart J. Kučić, Tina Lešnicar, Irena Štaudohar, Boris Čibej, Mojca Zabukovec in Igor Harb.

Vsa priporočila za radovedne so zbrana na tej povezavi.

Prijavi sovražni govor