Dokumentirano: Kdo je ubil sestro Cathy?

Zgodba o tem, kako je petdeset let star umor iz steklenice spustil zlo.

Objavljeno
21. september 2017 16.33
Irena Štaudohar
Irena Štaudohar

Nekega hladnega novembrskega dne sestra Catherine Ann Cesnik ni prišla v službo. Zgodilo se je leta 1969 v Baltimoru. Nihče ni vedel, kje bi lahko bila ta med otroki izjemno priljubljena, komaj šestindvajsetletna učiteljica. Veljala je za dobro in milo sestro, zato so bili vsi zaskrbljeni.

Dva meseca kasneje so njeno pretepeno truplo z razbito lobanjo našli na zaledenelem polju, nekaj kilometrov stran od mesta. Nikoli niso odkrili njenega morilca.

Režiser Ryan White je za Netflix posnel dokumentarec v sedmih delih z naslovom The Keepers, v katerem se po petdesetih letih spet sprašuje, kdo je ubil sestro Cathy in zakaj.

Dokumentarci o nikoli razrešenih umorih so v modi, spomnimo se le na dokumentarno nadaljevanko Making of a Murderer, ki je v ZDA dvignila precej prahu ali The Jinx v produkciji HBO, ki govori o domnevnem hladnokrvnem morilcu Robertu Durstu, ki je umoril več ljudi. Je realnost bolj napeta od fikcije?

Dokumentarec The Keepers počasi odkriva ozadje umora. Kot Dante se režiser spušča v vedno bolj grozljivo brezno zla in nam z vsakim delom odkriva večji pekel, večja trpljenja, veliko moč Cerkve, spominske luknje, nesposobno policijo, korupcijo in pokvarjeno družbo. Vsak nov akter ima svojo zgodbo, nekateri od njih nosijo nad glavo svoj zločin, drugi težke spomine, kot recimo ženska, ki ji je pijanski oče nekoč priznal, da pije, ker je bil zraven, ko so umorili nesrečno nuno. Ali je to resnica ali zgolj pijanska blodnja?

Spolni škandal

Je morala Cathy umreti, ker je vedela preveč? Glavni protagonistki dokumentarca sta ženski, ki ju je Cathy učila, ko sta bili še majhni, in ki sta se odločili, da bosta končno poiskali morilca in s tem osvobodili temno senco, ki visi nad žrtvijo. Najprej odkrijeta, da so se na šoli, ki sta jo obiskovali in na kateri je učila sestra Cathy, dogajale številne spolne zlorabe otrok.

Leta 1990 je neka ženska tožila očeta Jospeha Maskella, ki je bil v 60. letih med osebjem šole, češ da jo je posiljeval, ko je bila še deklica, in ga je povezala s smrtjo Cesnikove. Cerkev je Maskella skrila na Irsko in pred svojo smrtjo leta 2001 je zanikal vse te obtožbe. Kljub temu je v zadnjih letih morala Cerkev plačati velike odškodnine vsaj dvanajstim ljudem, ki so na sodišču dokazovali, da jih je ta duhovnik v otroštvu brutalno zlorabljal. Čeprav v dokumentarcu več prič pove, da je bilo žrtev še več, menda je bilo zlorabljenih kar okoli sto otrok. Je bil za sestrino smrt kriv Maskell?

Zaradi dokumentarca je policija začela ta primer na novo raziskovati, prav letos so izkopali Maskellovo truplo, da bi primerjali njegov DNK s tistim, ki so ga našli na truplu umorjene Cathy, vendar se ni ujemal, kar pa, kot pripovedujejo detektivi, še ne pomeni, da duhovnik ni bil povezan z njeno smrtjo.

Dokumentarec je izjemno lepo posnet, poln poetične metaforike, odlično zmontiran in podložen z glasbo, ki natančno skrbi za dramaturgijo pripovedi. Ob koncu vsake epizode režiser spretno navede na novo odkrita dejstva o umoru in tako prilepi gledalce na nadaljevanje. Ustvarjalci se spretno izognejo temu, da bi neposredno pokazali na morilca, zato ves čas postajajo sumljive tudi povsem obstranske priče ali slučajni sodelujoči, kar oblikuje še poseben suspenz.

Kot pravi režiser, ga bolj kot to, kdo je zares morilec, zanima, na kakšen način so hoteli ta umor prikriti in ga potisniti v pozabo.