Dokumentirano: Carrie Fisher in Debbie Reynolds v siju žarometov

Mati in hči, sosedi in, kot pokaže film V siju žarometov: Carrie Fisher in Debbie Reynolds, tudi najboljši prijateljici, sta bili malo prismuknjeni.

Objavljeno
19. januar 2017 14.14
Igor Harb
Igor Harb
V poplavi smrti proslavljenih umetnikov v lanskem letu je mnoge najbolj užalostilo slovo Carrie Fisher, princese Leie iz Vojne zvezd, sploh, ko je dan za njo umrla še njena mati Debbie Reynolds, zvezdnica uspešnih muzikalov, kot je Pojemo v dežju. Sosedi in, kot pokaže ta film, ki je bil posnet lani, tudi najboljši prijateljici sta bili malo prismuknjeni.

Carrie Fisher je zaradi staršev zaslovela že ob rojstvu, še bolj pa pri dveh letih, ko je njen oče, pevec Eddie Fisher, v takrat zloglasni ločitvi zapustil Debbie Reynolds za Liz Taylor. No, otroško nastavljanje paparacem je zbledelo v primerjavi s slavo, ki jo je požela za glavno žensko vlogo v Vojni zvezd. Slava in uspehi pa sami po sebi ne prinesejo sreče, sploh pa ne ozdravijo duševnih motenj. Fisherjeva je namreč trpela za bipolarno motnjo, ki jo je »reševala« z mamili in protibolečinskimi zdravili. To zgodbo je povedala tudi v avtobiografiji in dokumentarcu/monodrami/stand-up točki Carrie Fisher: Brez dlake na jeziku (Wishful Drinking), o odnosu z materjo pa je napisala roman in kasneje še scenarij za film Razglednice iz pekla (Postcards from the Edge), ki ga je posnel Mike Nichols. V filmu lik, ki temelji na Fisherjevi, upodobi Meryl Streep, njeno mati pa Shirley MacLaine.

Ležeren vsakdan

V primerjavi s tema dvema filmoma je V siju žarometov precej bolj ležeren prikaz njunega vsakdana, ne manjka pa niti obvezen sprehod skozi preteklost, ki je sestavljen iz pričevanj Fisherjeve in Reynoldsove ter njunih domačih arhivskih posnetkov. Poleg prikupnih otroških videov so najbolj zanimivi njuni starejši nastopi, denimo Fisherjeve, ki se pri petnajstih pridruži materi na odru, da odpoje Bridge over Troubled Water (ki jo je, mimogrede, napisal njen takrat bodoči mož Paul Simon).


Foto: Eden od skupnih starejših nastopov matere in hčere. Avtor: Promo foto

Ne manjkajo tudi arhivski intervjuji, ki jih je Fisherjeva delala s sorodniki, med drugim s svojima starima staršema po materini strani, teksaškima kmetoma, ki sta na industrijo zabave in življenjski slog njune hčerke in vnukinje gledala kot na zabavno šalo.

Obleka Liz Taylor

Zgodbe o uspehih in padcih in ponovnih uspehih obeh žensk so zanimive in njuni biografiji sta tako polni zvezdnikov, da bi zlahka zapolnili letno edicijo kakšne trač revije, predvsem z žmohtnimi detajli, kot je denimo odločitev Debbie Reynolds, da na dražbi kupi obleke Liz Taylor. A v filmu Alexis Bloom in Fisherja Stevensa, ki sta pred tem večinoma snemala in producirala dokumentarce o naravi, je najbolj zanimiva pristnost vsakodnevnih navad, nežnih zbadljivk in občasnih prepevanj in vseh trenutkov pomoči in podpore, ki si ju nudita Carrie in Debbie in ki pokažejo, kako zelo blizu sta si. Denimo, ko Carrie pripravi kosilo, ga prinese k Debbie, nakar ga pojesta na stopnicah in delita s kužki.

Zdravnica za scenarije

Zaradi poudarka na njunem odnosu je film nekoliko bolj skop pri nekaterih zanimivih biografskih podatkih. Fisherjeva tako denimo nikoli ne komentira svoje scenaristične kariere, pa čeprav je bila ena bolj cenjenih »zdravnic« scenarijev; angleški izraz »script doctor« pomeni človeka, ki odpravlja nekonsistence v scenariju in izboljšuje strukturo, tempo, prikaz likov in podobno. S tem poslom je začela pri 19. letih, ko je George Lucas opazil (in bojda upošteval) popravke, ki jih je načečkala na svojem izvodu scenarija Vojne zvezd. Skozi njene roke so nato romale vse nadaljnje epizode in tudi vsi ostali filmi in serije Georga Lucasa, čeprav je uradno navedena kot scenaristka zgolj pri eni epizodi serije Mladi Indiana Jones. Vseeno je bilo njeno delo tako cenjeno in priznano, da si je pri manjših vlogah pogosto kar sama napisala dialoge.

Zafrustrirani trener

Film tudi potrdi novico, da je produkcijska hiša Lucasfilm za zadnji dve epizodi Vojne zvezd od nje zahtevala naj shujša in k njej napotila osebnega trenerja. A kot bi lahko pričakovali, je trener pač videti kronično zafrustriran, saj jo sicer spravi na eliptični tenažer, a cigaret ji ne zmore prepovedati, pločevink kokakole pa tudi ne more zlivati v odtok tako hitro kot lahko asistentka daje nove v hladilnik.

Nepoboljšljivi

Ta pridevnik dobro opiše obe. Tako kot je Reynoldsova imela nešteto poslovilnih nastopov v Las Vegasu, je Fisherjeva obiskovala konvencije Vojne zvezd, da je delila avtograme in pozirala z oboževalci. Seveda sta s tem dobro zaslužili, čeprav denarja nista potrebovali. Šlo je za obujanje stare slave, spominov na mladost, iskanje endorfinov, ki jih prinesejo oboževalci. To je bil njun življenjski slog, to je bila njuna zabava. In generacije ljubiteljev filma jima bomo večno hvaležne.


Foto: Ves čas je šlo za slavo in iskanje endorfinov, ki jih prinesejo oboževalci. Avtor: Promo foto

Dokumentarec V siju žarometov: Debbie Reynolds in Carrie Fisher je na sporedu na HBO in dostopen na HBO OD in HBO Go. Carrie Fisher: Brez dlake na jeziku je trenutno dostopen brezplačno na HBO Go.