Dokumentirano: You’ve Been Trumped (2012)

Kako je Trump na Škotskem pohodil majhnega človeka in zakaj novi ameriški predsednik sovraži dokumentarce Anthonya Bexterja?

Objavljeno
02. december 2016 11.22
Irena Štaudohar
Irena Štaudohar

Režiser Anthony Bexter je film You’ve Been Trumped posnel leta 2012. To je zgodba o Davidu in Goljatu, o maloštevilnih prebivalcih škotske obale blizu Aberdeenshira, ki so se uprli Donaldu Trumpu, ko je na njihovi zemlji začel graditi luksuzno igrišče za golf. Pred nekaj leti, ko sem potovala po Škotski, me je pot zanesla tam mimo. Največje igrišče za golf na svetu že stoji. Obdano je z velikanskim zidom, nad katerim se sveti Trumpovo ime. Projekt še zdaleč ni končan, saj je Trump obljubljal, da bo tam zgradil tudi več kot tisoč luksuznih bungalovov in še nekaj hotelov.

Pred dnevi je v Guardianu izšel članek o tem, da ima to luksuzno igrišče za golf velikansko zgubo in da se je novi ameriški predsednik uspešno izognil plačevanju davkov v Veliki Britaniji.

Denar je vreden več kot politika

Obala na tem delu Škotske je divja, lepa in ledeno mrzla. Veliko je mokrišč, kjer pristajajo ptice selivke. Nekatere vrste med njimi so ogrožene. Po sipinah in med nizkim grmovjem se sprehajajo jeleni, srne in zajci. V dokumentarcu vidimo, da so, sicer redki prebivalci, ves čas nasprotovali veliki investiciji ameriškega milijonarja, pridružili so se jim tudi okoljevarstveniki in ljubitelji narave, celo občinska skupnost v Aberdeenu ni hotela izdati dovoljenja za gradnjo, saj je bilo to območje od nekdaj zaščiteno pred gradbenimi posegi, ki bi lahko ogrozili tamkajšnje naravno bogastvo. A ministri, lokalni veljaki in tudi tedanji premier Alex Salmond so verjeli, da gre za odlično gospodarsko priložnost. Premier je celo povedal, da so službe bolj pomembne od okolja. (Menda je delo v tem golf rezervatu dobilo 99 ljudi.)

Trump se je, kmalu zatem, ko se je gradnja igrišča že začela, sprl s Salmonom, saj je nasprotoval gradnji vetrnih turbin, češ da bodo kvarile pogled z njegovega posestva na morsko planjavo.

Dokumentarec je zgodba o lokalnih prebivalcih, katerih zemlje se je zaželel polastiti Trump, a mu je niso hoteli prodati, zato so postali njegovi sovražniki. Recimo stara gospa Molly Forbes, ki živi v majhni hišici z mačko in kokoškami, ki jim reče moje stare dame, in rada opazuje divje gosi, na vrtu pa ima ves dan prižgan radio, da z njim odganja lisice, ki bi rade pomalicale njene pernate prijateljice. Tu sta tudi vdova, ki tam živi že več kot dvajset let, in starejši gospod, ki se z vodo preskrbuje iz bližnjih izvirov, ki so usahnili, takoj ko se je začela gradnja.

Ko še ni bil predsednik

Trump, ki vseskozi prihaja nadzorovat gradnjo, se rad norčuje iz protestnikov in vaščanov, novinarjem razlaga, da so umazani in da živijo v svinjaku. Na neki tiskovni konferenci reče: »Časopisi pišejo o protestnikih, jaz pa sem videl samo dva starca in psa.« »In pes je bil videti še najbolj inteligentno,« doda eden izmed hinavcev iz škotske vlade. V filmu nastopa tudi Trumpov sin, ki ga z očetom druži skrajna aroganca in neprijeten način govorjenja. Mladi bogataš rad hodi na safarije v Afriko in se fotografira z mrtvimi ogroženimi živalmi, ki jih je lastnoročno ustrelil. Ameriška delegacija se po divji in lepi pokrajini ves čas vozi z velikanskimi črnimi avtomobili, kot nekakšna gangsterska brezoblična grožnja, ki je ne more nič ustaviti. »Mi nismo prostestniki, mi tukaj živimo,« investitorjem ves čas razlagajo besni Škoti.

Trump v svojem slogu ves čas laže, češ da je projekt okoljevarstveno izjemno koristen in da je to najbolj zeleni projekt, ki ga je načrtoval v svojem življenju. Anthony Bexter mu na tiskovnih konferencah postavlja neprijetna vprašanja, zato ga Trump rad ozmerja. Ko snema gradnjo igrišča, ga ves čas preganja policija, enkrat ga celo aretirajo.

Škoti so včasih res podobni Slovencem. V dokumentarcu srečamo tudi bivšega dekana in akademika Davida Kennedyja, ki je v znak protesta proti Trumpu univerzi vrnil svoj doktorat. Ko milijonarja vprašajo, kaj meni o tej gesti, jim pravi, da sploh ne ve, kdo je Kennedy. Naslednji posnetek pa že prikazuje univerzo v Aberdeenu – profesorji in dekan so namreč Trumpu na slavnostni seji podelili častni doktorat.

***

Anthony Bexter je že posnel nov dokumentarec z naslovom You’ve Been Trumped, Too, ki je posvečen nadaljevanju te škotske zgodbe, dodal pa je tudi pripoved o gradnji igrišča za golf v bližini Dubrovnika in prikazal vso podkupljivost lokalnih oblasti ter nemoč okoljevarstvenikov. Pri tej zgodbi sicer Trump ne nastopa.

Režiser je Trumpa spremljal na nedavni predsedniški kampanji in ga je, vztrajen in siten ko muha, ves čas spraševal o prebivalcih v bližini njegovega igrišča za golf, ki so ostali brez vode, saj so jim Trumpovi delavci uničili vodovod.

Novi ameriški predsednik je že obljubil, da bo tožil kinematografe in televizije, ki bodo predvajale dokumentarec. Grozil je tudi BBC-ju.

***

Priporočila za radovedne

Dokumentarni filmi so v zadnjih letih zaradi krize uveljavljenih medijev, ki si, podvrženi čedalje hujšim finančnim omejitvam, vse težje privoščijo poglobljeno spremljanje kompleksnih zgodb in njihovega zakulisja, v nekaterih prvinah prevzeli zastavo raziskovalnega novinarstva.

Skupina Delovih novinarjev, navdušenih ljubiteljev tovrstnega žanra, vam zato v naši tedenski rubriki Dokumentirano ob četrtkih ob 15.00 predstavlja in priporoča dokumentarne filme po lastnem izboru.

V vlogi avtorjev za pestrost vsebinske in slogovne ponudbe rubrike skrbijo Lenart J. Kučić, Tina Lešničar, Irena Štaudohar, Boris Čibej, Mojca Zabukovec in Igor Harb.

Po njihovih priporočilih lahko brskate TUKAJ.