Dosjeji X: Babilon

Mulderju in Scullyjevi v boju proti terorizmu in sovraštvu proti drugačnim pomagata njuna mlajša klona.

Objavljeno
16. februar 2016 17.48
Igor Harb
Igor Harb

Mulder odide na psihedeličen trip, filozofska debata pa je izgovor za zaljubljeno zrenje v oči.

Na Foxu bo do konca februarja ob torkovih večerih na sporedu nova sezona Dosjejev X, v kateri agenta Mulder in Scully ponovno razkrivata zarote ter preučujeta paranormalne pojave.

Prvotna serija je bila na sporedu med leti 1993 in 2002, k nam pa jo je pripeljal Pop TV leta 1995 in kmalu je postala stalni spremljevalec petkovih večerov. Poleg serije sta bila posneta tudi dva filma, prvi iz leta 1998 je imel skoraj bondovske razsežnosti akcije, drugi iz leta 2008 pa je bil tako slab, da je takrat omenjano vrnitev serije prestavil skoraj za desetletje.

Na Delo.si bomo sproti spremljali in komentirali vsak del, analize pa bomo objavljali takoj po zaključku predvajanja.

Opozorilo: Članek razkriva vsebino petega dela 10. sezone Dosjejev X, ki je bil na sporedu na Fox v torek, 16. februarja ob 22.00.

Syriana

Prikaz samomorilskih teroristov, ki se razstrelijo v teksaški galeriji v začetku dela, ubere predvidljive korake: spokojna molitev, prikaz izločenosti iz družbe, pristna vez s so-teroristom, kratka molitev za pogum, ogenj in smrt. Epizoda tudi v nadaljevanju sledi temu vzorcu pri obravnavi teme, kot da bi avtor epizode Chris Carter nedavno gledal Syriano in se odločil, da bo povzel ključne točke tega kompleksnega trilerja. A brez razgrinjanja pravih vzrokov za terorizem in z dodatkom komedije, psihedelije in romance. No, rezultat niti ni tako napačen, predvsem v okvirjih Dosjejev X in še posebej v primerjavi s sicer šibko strukturo te sezone. A pojdimo po vrsti.


Kloni

Brezplodno debato Mulderja in Scullyjeve o naravi religije prekine trkanje na vrata, kjer ju pozdravita agenta Miller in Einsteinova, ki sta videti kot klona njunih mladih različic, postaven in zagret profiler, ki verjame v nadnaravno, in zdravnica/znanstvenica, ki ga skuša postaviti na trdna tla. Mladca zanima, ali je mogoče komunicirati z ljudmi v komi, saj bi le tako lahko dobila informacije od mladega terorista iz napada v začetku epizode. Po kratki, a zabavni razpravi odideta v Teksas, vendar ju še na letališču prestrežeta klica. Mulder pokliče Einsteinovo, Scullyeva pa Millerja, vsak s svojim predlogom možnosti za komunikacijo s teroristom v komi, tako da preostanek epizode vsak od njiju preživi z bolj energično, zagnano in mlado različico svojega partnerja. Sicer zanimiv način, kako poživiti tempo serije, kljub temu da lahkotnost in preprostost tega pristopa ni povsem na nivoju z resnim tonom osrednje teme.


Komunikacija z robom znanosti

Če so teroristi »pošast tedna«, pa je komunikacija z, recimo temu »drugimi ravnmi obstoja«, paranormalna ideja tedna. To je ena bolj pričakovanih tem te sezone, saj bi Dosjeji X težko izpustili poklon seriji Na robu znanosti (Fringe), eni najuspešnejših (in najboljših) serij, ki so zapolnile praznino v obliki črke X v televizijskem sporedu. V tej seriji je bila komunikacija z ljudmi v komi ali drugačnih realnostih pomemben del, čeprav se je pogosto zdela kot izgovor, da so glavno junakinjo slekli do spodnjega perila, preden so jo potopili v komoro. No, Mulder in Scullyjeva imata povsem drugačni metodi: Scullyjeva predlaga meritve možganske aktivnosti za iskanje odgovorov na vprašanja da/ne, Mulder pa zaužitje psihedeličnih gobic za preboj zidu resničnosti. Prva metoda obrodi zgolj delne rezultate, medtem ko v zabavno zrežirani in zmontirani nadrealistično-fantazijski sekvenci David Duchovny končno izpusti celotnega Hanka Moodyja na plan in prvič v tej sezoni moramo priznati, da je to na mestu. Dodaten plus je, da metoda obrodi rezultate, saj dobijo agenti dovolj podatkov, da odkrijejo celotno teroristično celico preden ta izvede nov napad.



Filozofija za zaljubljene

Scullyjeva in Mulder sta se z bombnimi napadi že ukvarjala, najbolj znani so iz filma Dosjeji X iz leta 1998, a tam se je izkazalo, da so napadi le krinka za zaroto nezemljanov, tokrat pa se serija trudi biti družbeno aktualna in celo moralistično-aktivistična. V tem je nekoliko naivna, a se izogne številnim pastem, saj ne zapade v rasizem ali pretirano moraliziranje, nenazadnje pa od Dosjejev X tudi ni mogoče pričakovati poglobljenega ali kontroverznega stališča. Vsaj ne v takšni meri, kot je to prikazala serija Bojna ladja Galaktika, kjer so protagonisti izvajali samomorilske napade proti okupatorju, v katerih so razstrelili kolaboracionistične policiste, in to v času, ko so v Iraku iste stvari počeli uporniki. V zadnjih scenah Mulder in Scullyjeva tako razpravljata o moralnosti terorizma, pomenu in moči religije, vzporednicami med krščanstvom in islamom in podobnih temah povsem mimogrede, medtem ko si zaljubljeno zreta v oči. Kaže, da je njuno razmerje (in morda tudi usoda njunega sina) dejansko osrednji lok te sezone, medtem ko je zarota vojaške industrije le stvar prvega in zadnjega dela, ker Dosjeji X brez tega pač ne morejo. No, pustimo se presenetiti zaključku sezone prihodnji teden.