Državni zbor potrdil novelo zakona o Slovenskem filmskem centru

Novela predvideva uvedbo denarnih spodbud za tuje producente, ki bi svojo dejavnost opravili v Sloveniji.

Objavljeno
27. september 2016 18.39
iza SFC
V. U., STA
V. U., STA
V Državnem zboru so danes s 65 glasovi za in nobenim glasom proti potrdili predlog novele zakona o Slovenskem filmskem centru (SFC). Novela zasleduje Nacionalni program za kulturo (NPK) 2014–2017, ki predvideva uvedbo denarnih spodbud za tuje producente, ki bi svojo dejavnost opravili v Sloveniji.

Predvideno je povračilo stroškov v višini 25 odstotkov celotnih stroškov produkcije. Sredstva za to bo ministrstvo za kulturo zagotovilo na posebni proračunski postavki, ki se bo, kot predvideva novela, odprla leta 2018, ko naj bi za to namenili milijon evrov.

Kot je na seji DZ pojasnil minister za kulturo Tone Peršak, s tem Slovenija uvaja prakso, ki jo večina evropskih držav že pozna in tudi s pridom uporablja. Ključna sprememba je, da država z naknadno spodbudo, ko so učinki že zagotovljeni, omogoči tujim producentom, da pridejo in izkoristijo danosti Slovenije. Država si na ta način omogoči prihodke za različne dejavnosti.

Poslanske skupine so finančno spodbudo pozdravile. V njej vidijo tržni izziv za državo, ki bo pozitivno vplival na storitveno dejavnost in z njo povezane poklice ter možnost za promocijo slovenskih naravnih in kulturnih danosti. Izrazile so tudi upanje, da bo ukrep pripomogel k novim delovnim mestom v filmski ustvarjalnosti.

Predlog novele prinaša še nekaj manj zahtevnih sprememb. Z njim se usklajuje financiranje SFC z določbami zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo, kjer se enako kot pri Javni agenciji za knjigo opredeljuje naravo transferjev proračunskih sredstev končnim uporabnikom. Poleg tega 11. člen zakona dopolnjuje z uporabo postopka javnega poziva in javnega kulturnega programa ter uskladi določbo glede obvezne revizije letnega poročila SFC.