Dvajset let filmov 277 metrov nad morjem

Eden najbolj simpatičnih filmskih festivalov v regiji praznuje 20 let.

Objavljeno
27. julij 2017 12.11
Ž. L.
Ž. L.
Sosednja Hrvaška vsako leto priredi več kot 60 filmskih festivalov, naj bodo namenjeni enominutnemu, otroškemu in mladinskemu, nememu, nacionalnemu filmu, dokumentarcem, animiranim filmom ali filmom, ki trajajo točno 240 sekund. A med njimi ima Motovunski filmski festival, ki je v torek zvečer začel svojo jubilejno, 20. izvedbo, prav posebno mesto.

Slikovita istrska vasica, ki leži na 277 metrih nadmorske višine visokem hribu, s katerega se razteza izjemen pogled na dolino reke Mirne, v njej pa živi okoli 500 prebivalcev, zadnji teden v juliju pritegne številne ljubitelje filma, ki se za pet dni dobesedno utaborijo pod motovunskim hribom. V času trajanja festivala je za vse njegove obiskovalce ob vznožju vasi odprt brezplačni ekološki tabor. Za bivanje v njem je treba poleg turistične takse plačati le še 120 kun vredno dnevno akreditacijo za ogled filmov. Festival ima štiri prizorišča, od tega enega, imenovanega Trg, na prostem, enega pa v edinem »pravem« motovunskem kinu. V njegovem prvem letu ga je obiskalo sedem tisoč ljudi, to število pa je v naslednjih letih naraslo vse do 40.000.

Gostja Islandija

Letošnji festival se je začel z ritmičnim ploskanjem in glasnimi vikinškimi klici, s katerimi so na lanskem evropskem nogometnem prvenstvu v Parizu islandski navijači bodrili svoje moštvo. Tokrat so bili namenjeni islandskim filmskim ustvarjalcem, ki so na velikem platnu prepolnega kina Trg »v živo« pakirali svoje kovčke in se iz Reykjavika odpravili v Motovun – islandska kinematografija je letos gostja festivala.

V glavnem programu čaka gledalce 18 filmov svetovne neodvisne produkcije, med njimi so vsi razen hrvaškega zmagovalca letošnjega puljskega festivala Kratek izlet režiserja Igorja Bezinovića hrvaške premiere. Festival je odprl eden najuspešnejših argentinskih filmov zadnjega leta, Častni državljan Mariana Cohna in Gastóna Duprata, komedija o umetnosti, slavi in zavisti. Med filme, ki so bili zelo uspešni v svojih državah, pa spadata vsaj še španska kriminalka Gnev mirnega človeka Raula Arevala, ki je osvojil vse najpomembnejše domače nagrade, in Aritmija enega najintrigantnejših sodobnih ruskih režiserjev Borisa Hlebnikova.

Sinoči so že predvajali tudi enega najbolj pričakovanih filmov leta na Hrvaškem, dokumentarec Glasneje od orožja režiserja Miroslava Sikavice, ki se je posvetil fenomenu domoljubnih pesmi v času hrvaške domovinske vojne, mnogokrat glasnejših od zvokov orožja. V dokumentarcu o tem, kako so se morali tisti, ki so želeli nastopati, jasno politično opredeliti, govorijo številni znani glasbeniki.

Novost letošnjega festivala, ki bo potekal do sobote, je glasbeni program, ki takoj po zadnji nočni projekciji zamenja film. Otvoritveno noč je tako končal koncert skupine Let 3, sklepni sobotni večer pa bo pripadal Laibachu. Poleg koncerta bodo obiskovalci lahko videli tudi dokumentarec z njihove severnokorejske turneje Dan osvoboditve režiserja Mortena Travika.