Vrača se Festival dokumentarnega filma

Na 18. izdaji prav toliko filmov, za nagrado Amnesty International Slovenije se jih bo potegovalo pet.

Objavljeno
24. februar 2016 18.31
V. U., STA
V. U., STA

Festival dokumentarnega filma (FDF) bo v 18. izdaji postregel z 18 sodobnimi dokumentarci in retrospektivo, posvečeno ukrajinsko-ruskemu režiserju Sergeju Loznici.

Za nagrado Amnesty International Slovenije se bo potegovalo pet filmov, v katerih bodo v ospredju človekove pravice. Festival bo 9. marca uvedel film Ruski detel v režiji Chada Gracie.

Vodja filmskega programa Cankarjevega doma Simon Popek je povedal, da si je pri pripravi programa letošnjega FDF prizadeval za čimbolj raznolik nabor ta hip aktualnih tematik, ki dosega široko občinstvo.

Filmi med drugim prinašajo zgodbe beguncev, v programu pa je svoj prostor našlo veliko večno odprtih tem, kot so Bližnji vzhod, položaj žensk v muslimanskem svetu, rasizem in neonacizem.

Peterica v konkurenci za nagrado

V tekmovalnem programu bo prikazanih pet filmov. Cenzurirani glasovi v režiji Mor Loushy predstavlja do nedavnega cenzurirana pričevanja vojakov, ki sta jih pisatelja Amos Oz in Avraham Shapira pridobila teden dni po šestdnevni vojni med Izraelom in Sinajem.

Film Lampedusa pozimi v režiji Jakoba Brossmanna se ukvarja z lokalnim prebivalstvom otoka Lampedusa, ki je po besedah Popka s strani države enako pozabljeno kot begunci. Pretresljiv je dokumentarec Megla Srebrenice, ki ga je Samir Mehanović ustvaril ob 20-letnici srebrniškega genocida.

V tekmovalnem programu je tudi film Otroci tranzicije v režiji Matije Vukšića, ki je preko zgodb štirih otrok in najstnikov podal pričevanje o sodobni stvarnosti. Ena od zgodb priča o osovraženosti revne deklice, ki si ne more privoščiti pametnega telefona. Sklop sklepa film Sonita o 18-letni Afganistanki, ki bi se rada uveljavila kot raperka. Film podpisuje Rokhsareh Ghaem Maghami.

Retrospektiva posvečena najaktualnejšemu posovjetskemu avtorju

Sergej Loznica, ki mu bo posvečena letošnja retrospektiva, velja za najbolj aktualnega med posovjetskimi režiserji. Med drugimi podpisuje dokumentarec Maidan o dogodkih na vzhodu Ukrajine in na Krimu, v Blokadi je prikazal nacistično okupacijo Leningrada, v Predstavi pa sovjetsko filmsko propagando 50. in 60. let.

Festival zaokrožata še programa Aktualni, družbeno kritični ter Intimni in globalni portreti. V prvem bo prikazan film Dobri državljan režiserja Friedricha Moserja o Billu Binneyju, nekdanjemu članu ameriške Agencije za nacionalno varnost, ki je svoje delo opravljal do leta 2000, sam pa trdi, da bi lahko preprečili tragični 11. september 2001. Režiser in protagonist bosta gosta festivala.

V intimnih portretih bosta podani zgodbi o uspehu in propadu, vsaka na svoj način. Režiser Andreas Horvath je posnel dokumentarec o igralcu Helmutu Bergerju, ki je veljal za muzo Luchina Viscontija, danes pa zadolžen in zapit životari v socialnem stanovanju.

Drugi portret prihaja iz domačih logov, podpisuje ga Vinci Vogue Anžlovar. V dokumentarcu Selfie brez retuše je Anžlovar po besedah Popka posnel iskren avtoportret o tem, kako so se mu odmaknile sanje.

V spremljevalnem programu bo potekal strokovni seminar Pripoved dokumentarista ter seminar za mlade Nori na dokumentarni film.

Festival bo 17. marca sklenil film Chuck Norris proti komunizmu, ki ga podpisuje Ilinca Calugareanu. Na zaključku festivala bodo razglasili tudi zmagovalca natečaja Amnesty International Slovenije za kratke dokumentarne filme.