Film Dunkirk sprl zaveznici druge svetovne vojne

Francoski kritiki filmu Christopherja Nolana Dunkirk, ki je pravkar prišel v kino, očitajo, da je pozabil na Francoze.

Objavljeno
24. julij 2017 12.42
Ž. L.
Ž. L.

Film Dunkirk britanskega režiserja Christopherja Nolana, ki navdušuje kritiko, očitno pa tudi gledalce, saj je prvi konec tedna zaslužil že 50 milijonov dolarjev, skoraj polovico svojega vložka, je v Franciji naletel na nasprotovanje. Režiserju in scenaristu očitajo, da je falsificiral zgodovino.

Dunkirk je film, ki tematizira eno najpomembnejših vojaških zgodb z začetka druge svetovne vojne. Maja 1940 je Nemcem na obalo severnega francoskega pristaniškega mesta Dunkerque (angleško Dunkirk) ob Doverski ožini uspelo stisniti 400.000 britanskih, francoskih, belgijskih, kanadskih, nizozemskih in poljskih vojakov.

Operacija reševanja, znana pod imenom Dinamo, v kateri je sodelovalo več tisoč britanskih ladji, je potekala med 26. majem in 4. junijem, evakuiranih pa je bilo več kot 330.000 vojakov. V vojaškem smislu je bil to poraz, a rešitev takšnega števila vojakov je bila seveda še kako pomembna za nadaljevanje vojne.

Nolanov film se osredotoča predvsem na britanske vojake, francoski se pojavijo v le nekaj kratkih prizorih, Francozi pa se zdaj sprašujejo, zakaj je »hollywoodski spektakel izbrisal 30.000 francoskih vojakov«, ki jim je v okolici Lilla uspelo zaustaviti nacistično divizijo, s čimer so zaščitili operacijo Dinamo.

Na to je med drugimi opozoril francoski zgodovinar, specializiran za drugo svetovno vojno, Dominique Lornier, ki je za francosko izdajo Huffington Posta dejal, da je operacija Dinamo uspela prav zaradi žrtvovanja francoskih vojakov, ki so z branjenjem Lilla 200.000 nemškim vojakom preprečili zavzetje obale, s katere je potekala evakuacija.

Kritik nacionalnega časnika La Monde Jacques Mandelbaum pa se je v svojem zapisu vprašal, kje je Nolan pozabil 120.000 francoskih vojakov, ki so bili prav tako evakuirani. In kje je 40.000 vojakov, ki so se žrtvovali, da bi ubranili mesto pred močnejšim sovražnikom. »Ducat sekund, posvečenih skupini francoskih vojakov, ki branijo mesto,« je po njegovem mnenju izrazito premalo, da bi lahko film predstavil »pomembnosti francoske vpletenosti v to noro evakuacijo«. Nolanov Dunkirk je označil za enostransko britanski in nevljuden.

Režiserju v bran se je oglasil britanski novinar, urednik in pisatelj, med drugim tudi Churchillov biograf Max Hastings: »Nolanov film je brezsramno britanski, prav tako kot so Spielbergovi filmi brezsramno ameriški.« Francozom je zatem svetoval, naj pač posnamejo svoj film.

Premiera filma je bila 13. julija v Londonu, potekala pa je ob navzočnosti veteranov druge svetovne vojne in princa Harryja. Na rednem sporedu je tudi v slovenskih kinematografih.