Filmski protest pred usodno sejo vlade

Filmski ustvarjalci so prepričani, da ukinitev Slovenskega filmskega centra ne bo prinesla nič dobrega.

Objavljeno
08. marec 2012 20.15
Valentina Plahuta Simčič, kultura
Valentina Plahuta Simčič, kultura

Filmarji, ki protestirajo proti napovedani ukinitvi Slovenskega filmskega centra (SFC), so se zbrali danes. Bilo jih je toliko, da so skoraj napolnili dvorano Slovenske kinoteke. Igralec Boris Cavazza je v imenu zbrane družbe prebral sedem argumentov proti ukinitvi SFC.

Argumente lahko na kratko povzamemo takole: SFC je poleg Viba filma edini in osrednji zunajvladni subjekt, ki slovenskemu filmu zagotavlja financiranje, promocijo, mednarodne povezave, kontinuiteto, skrbi za izobraževanje in dediščino; s SFC je prvič v zgodovini področje filma zaupano stroki; samo štiri države v Evropi (Litva, Ciper, Turčija in Italija) poznajo financiranje filmskega področja neposredno prek kulturnega ministrstva; slovenski producenti so v zadnjih dveh letih ob pomoči SFC prek tujih partnerjev pridobili sredstva za svoja dela iz SFC-ju sorodnih institucij v znesku več kot tri milijone evrov; s SFC je film po sedemnajstih letih končno pridobil tudi izvenproračunsko financiranje, kar omogoča večletno financiranje posameznih filmskih projektov; SFC opravlja številne naloge, ki jih ministrstvo praktično ne more izvajati (skrbi za fond AV-del ukinjenih državnih producentov in za promocijo slovenskega filma, izdaja starejše filme, organizira filmski festival...); SFC ima samo osem redno zaposlenih, vsi ostali filmarji so samozaposleni, kar pomeni, da bi filmsko področje po ekonomiki lahko bilo zgled za ostala področja.

Zaradi vsega naštetega Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev (DSFU), Društvo slovenskih režiserjev (DSR), Društvo Filmski producenti Slovenije (FPS), Združenje filmskih snemalcev Slovenije (ZFS) in Združenje dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) pozivajo Vlado Republike Slovenije, ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport ter prvega moža tega ministrstva Žigo Turka, naj pred sprejetjem vsakršne spremembe na filmskem in avdiovizualnem področju prisluhnejo argumentom stroke ter upoštevajo že uveljavljene rešitve iz drugih evropskih držav z urejeno kinematografijo.

Danes dokončna odločitev?

Predsednica DSFU Iva Kranjc je povedala, da so s sklicem protestnega srečanja pohiteli, kajti seja vlade, na kateri bodo odločali o usodi Slovenskega filmskega centra in Javne agencije za knjigo RS, je pred vrati (napovedana je za danes). Namera o ukinitvi SFC, ki jo je izrekel minister Turk v medijih na začetku tega tedna, jih zelo skrbi, saj ogroža njihov obstoj, je dejala.

Danijel Hočevar, predsednik Društva Filmski producenti Slovenije, je spomnil, da se je slovenski film pred 21 leti že znašel v podobni situaciji, ko je vlada dala v stečaj tedanji Viba film ter filmsko področje vrnila pod okrilje tedanjega kulturnega ministrstva. Takrat se je pokazalo, da ministrstvo zaradi posebnosti filmskega področja, pa tudi zaradi nekaterih posebnosti samega ministrstva, težko skrbi za film.

Predsednik režiserskega društva Klemen Dvornik je poudaril prisotnost stroke v filmskem centru, česar film v okviru ministrstva ne bo deležen v enaki meri. Prvi direktor filmskega sklada Tone Frelih je tudi spomnil, da je ministrstvo za kulturo pred ustanovitvijo filmskega sklada v letu 1994 film le minimalno financiralo, ni pa skrbelo za nič drugega.

Na vprašanje iz občinstva, ali o ukinitvi SFC sklepajo le iz medijskih izjav ministra Turka, je Klemen Dvornik odgovoril, da na to kažejo tudi nekatere administrativne poteze, med drugim objava nove organizacije ministrstev v uradnem listu, kjer je med drugim navedeno, da se v okviru Turkovega ministrstva ustanavlja direktorat za ustvarjanje. Iz medijskih izjav ministra Turka naj bi prav pod ta direktorat po novem sodili področji knjige in filma.

Milan Ljubić ne verjame v ukinitev SFC, sploh pa se mu ne zdi prav, da se dviguje toliko prahu le zaradi neke medijske izjave ministra. Režiser Miran Zupanič je izrazil upanje, da do ukinitve SFC ne bo prišlo, kolege filmarje pa pozval, naj proti tej nameri nastopijo kot odločno telo. Režiser Igor Likar je zbrano družbo spomnil na besede Vlada Žabota, da država opravlja še zadnje plenjenje ter da je kultura talka strankarskih razmerij v koalicijski pogodbi.

V debati je bilo slišati tudi, da je direktor SFC Jožko Rutar na sestanek z ministrom Turkom povabljen v ponedeljek. Turk je bil povabljen tudi na včerajšnji protestni shod v Slovensko kinoteko, a se ga ni udeležil.