Filmski teden evrope v znamenju Danske

V sklopu Filmskega tedna Evrope bodo med 5. in 12. majem prikazali 16 uspešnic evropske filmske produkcije.

tor, 17.04.2012, 15:00

Filmski teden Evrope s 16 filmi v devetih slovenskih mestih

V devetih slovenskih kinematografih bodo v sklopu Filmskega tedna Evrope med 5. in 12. majem prikazali 16 uspešnic evropske filmske produkcije. Poudarek četrte edicije filmskega tedna bo na kinematografiji Danske, ki v prvi polovici leta predseduje Svetu Evropske unije. Projekcije bodo brezplačne, piše STA.

Vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Nataša Goršek Mencin je za STA pojasnila, da so se letos poklonili danski kinematografiji tudi zato, ker je ta v času Evropske unije naredila malce večji preboj kot kinematografije drugih evropskih držav. Na ogled bodo danski (ko)produkcijski filmi Boljši svet (2010) v režiji Susanne Bier, Submarino (2010) Thomasa Vinterberga, Božji bojevnik (2009) Nicolasa Windinga Refna in evropski film leta 2011 - Melanholija Larsa von Trierja.

»Dejstvo je, da se Evropejci med seboj slabo poznamo in s filmom se lahko najbolj približamo državljanom. Evropski film po naših izkušnjah nima visokega kroženja po kinodvoranah držav članic. Zato se nam zdi vsaka iniciativa, ki pomaga pripeljati evropske filme do evropskih državljanov zelo pomembna in to je eden izmed glavnih namenov Filmskega tedna Evrope,« je povedala Goršek Mencinova.

Ob filmskih projekcijah bodo potekala druženja in pogovori s filmskimi ustvarjalci ter ustvarjalne delavnice za najmlajše. Tako bo filmski teden med drugim gostil Katarino Čas, ki je nastopila v irski uspešnici Policist (2011) režiserja John Michaela McDonaugha. Preko filma se bodo gledalci seznanili z življenji zapornikov, migrantov in tujih delavcev - iz prve roke, so sporočili organizatorji festivala.

Kot je za STA dejal vodja projekta Aleš Uhan, je letošnji festival doslej najobsežnejši - tako po številu filmov kot po sodelujočih slovenskih mestih. Filmske projekcije bodo na sporedu v kinematografih v Ljubljani, Mariboru, Sežani, Radovljici, Izoli, Slovenj Gradcu, Celju, Novi Gorici in Velenju.

Festival bo ponudil še filme Avgustovsko kosilo (2009), Masaker (2011), Le Havre (2010), Hiša pravljic (2009), Ilegalen (2010), Delta (2008), 35 šilc ruma (2008), R (2010), Fant s kolesom (2011) ter Sneg na Kilimadžaru (2011), prejemnika nagrade Evropskega parlamenta LUX za najboljši evropski film minulega leta. Na sporedu bo tudi slovenski film Circus Fantasticus (2010) v režiji Janeza Burgerja.

Filmski teden Evrope 2012 je ena od akcij partnerstva med Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji, Informacijske pisarne Evropskega parlamenta za Slovenjo in Urada vlade RS za komuniciranje pri komuniciranju evropskih vsebin, letos v sodelovanju z Art kino mrežo Slovenija in Media Deskom Slovenija.

Povezane novice

Poslušajmo filme: Melanholija - Od asteroida k Wagnerju
26. januar ob 15:00
Film je srečanje več glasbenih referenc, ki se največkrat pojavljajo kot zvočne dopolnitve in ambientalne­ rešitve.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se