Gravitacija za uvod v filmske Benetke

Dober mesec, preden se bo festival zgodil na beneškem Lidu, se lahko najbolj nestrpni sprehodijo čez seznam napovedanih filmov.

Objavljeno
26. julij 2013 14.55
reu FILM-VENICE/
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Jubilejna 70. izdaja Beneškega filmskega festivala je – skoraj – pred vrati. Včeraj so, ne v Benetkah, temveč Rimu, obelodanili redosled dogajanja na beneškem Lidu, napovedanega za dneve med 28. avgustom in 7. septembrom.

V osrednjem tekmovalnem programu s premierami celovečercev Venezia 70 napovedujejo dvajseterico filmov režiserjev Giannija Amelia, Philippa Garrela, Stephena Frearsa, Xavierja Dolana, Terryja Gilliama, Kelly Reichardt, Amosa Gitaija ali Tsaija Ming-Linga, ki jih komentirajo kot – večinoma – dobrodošle za izkušene cinefile, a težavnejše za širok okus.

Ob teh so napovedani tudi Hajao Mijazaki, David Gordon Green, ki je režiral Nicholasa Cagea, ali Jonathan Glazer.

Letošnji žiriji bo predsedoval Bernardo Bertolucci.

Za uvod je uspelo Benečanom pridobiti premiero blockbusterskega tehno-trilerja Gravity režiserja Alfonsa Cuaróna z Georgeom Clooneyjem in Sandro Bullock, ki sta si v njem – naslovne gravitacije v filmu nemara ne bo posebno veliko, saj je dogajanje postavljeno v vesolje, kjer se soočita z uničenjem svojega vesoljskega čolnička – nadela skafandra in astronavtski uniformi.

Za premiero v beneški vročini bosta gotovo našla kaj drugega. Oba sta namreč napovedana na rdeči preprogi ob odprtju festivala.

Njun film bodo predvajali izven tekmovalne konkurence, v programu, v katerem je napovedanih še 20 drugih filmskih izdelkov. Med drugimi se bo v lagunsko mesto vrnil lanski zmagovalec Kim Ki-Duk, tokrat s filmom Moebius.

Obsežna naslednja sekcija Orizzonti (Horizonti) z ambicijo beleženja novih tokov svetovne kinematografije bo prinesla 31 filmov različnih metraž, nadaljnih 38 pa napovedujejo še v programu Venezia Classici (Benetke, klasiki). Ta je rezervirana za restavrirane filmske klasike in dokumentarce na teme, povezane s kinematografijo.

Ob uradnem programu, v katerem se bodo predstavili filmski ustvarjalci iz skupno 33 držav, bo na festivalu znova aktualen Mednarodni teden kritike s sedmerico filmov, ki je, kot že znano, letos zelo razveseljiv za Slovenijo.

Med filme na njem sta namreč prodrla tudi Razredni sovražnik Roka Bička in Zoran, il mio nipote scemo (Zoran, moj nečak idiot), italijansko-slovenska koprudukcija režiserja Mattea Oleotta.

Konkurirala bosta za festivalsko nagrado za najboljši prvenec, vredno 100 tisoč ameriških dolarjev.