Igra prestolov: Vojne, ki prihajajo (5. sezona, 1. del)

Vas zanima, kateri ključni dogodki so zaznamovali prvi del nove sezone priljubljene serije? Berite naprej, odslej vsak ponedeljek.

Objavljeno
13. april 2015 14.53
Igor Harb, Vikend
Igor Harb, Vikend

Ene najbolj gledanih serij na svetu, kulturnega fenomena Igre prestolov, ki je z napeto zgodbo, intrigami, visoko kakovostjo produkcije in prepričljivo živimi liki prepričala množice, da so zmaji in vitezi kul, najbrž ni treba posebej predstavljati. Naslednjih 10 tednov bomo na Delo.si vsak ponedeljek pripravili povzetek novega dela serije Igra prestolov in iskali sledi, ki bi lahko nakazale, kaj se bo zgodilo prihodnji teden. Vabimo vas, da se nam pridružite s komentarji pod vsakokratnim člankom, na twitterju in facebooku. Vsekakor pa ne berite naprej, če si nočete pokvariti 1. dela pete sezone.

Tudi v zaključku četrte sezone so avtorji serije poskrbeli za divje razplete cele vrste niti zgodbe, ki jih v prvem delu hitro začnejo plesti v nove izzive za glavne junake. Arya je pustila Psa umreti, Daenerys je vklenila dva zmaja, Jon Sneg je imel namen ubiti Manca Rayderja, a je postal priča zmagovalnemu prihodu kralja Stannisa Baratheona, Cersei je dokončno prekinila zaroko, v katero jo je silil oče, ko mu je priznala incestno razmerje z Jamiejem, Brienne je premagala enega najmočnejših bojevnikov v kraljestvu, a ostala brez Arye in torej brez naloge, Tyrion pa je ob Jamiejevi in Varysovi pomoči pobegnil iz zapora, med potjo pa ubil svojo nekdanjo ljubico Shae in na koncu še očeta Tywina - v latrini.

 

Mimogrede, avtor knjig George R. R. Martin je ob obisku Slovenije pred nekaj leti obiskal tudi Predjamski grad, kjer so mu gostitelji s prevajalcem knjig Boštjanom Gorencem - Pižamo na čelu opisali zgodovino gradu, seveda vključno s smrtjo Erazma Predjamskega, ki jo je pisatelj z zanimanjem poslušal, a nato zamahnil z roko, češ da je njegov »umor na stranišču« vendarle boljši.

5+1 stvar, ki smo se jih naučili

A zdaj je čas za novo sezono. Tukaj je 5+1 ključni dogodek prvega dela:

Mati zmajev se boji svojih »otrok« in počasi spoznava, da je mesto lažje zavzeti, kot mu vladati.

Sansa ima novo učno uro pri učitelju Mezinčku: zlaži se tistim, ki se jim lahko, in dobro plačaj tiste, ki se jim ne moreš. Pri obojih pa imej pripravljen še nabrušen meč.

Tyrionov trenutni cilj je samomor, a ga namerava izvesti v maniri uživaškega strahopetca: s pijačo.
Varys ima zanj druge načrte: seznanil ga bo z Daenerys.

Cersei se spomni prerokbe, ki pravi, da bo kraljica kratek čas, dokler ne pride mlajša in lepša, in sreča svojega nekdanjega mladega ljubimca (ki je, jasno, njen sorodnik), zdaj spreobrnjenega verskega fanatika, »vrabca«.

Stannis bi divježe najel v boju za prestol, a Mance noče poklekniti pred njim, zato ga pričaka smrt. Da ni tako kruta, kot je predvidela Melisandre, poskrbi Jon Sneg s puščico.

Naj trenutek: Verbalni dvoboj Tyriona in Varysa o tem, kaj je huje, tlačiti svoje ekskremente skozi odprtino za zrak ali pobirati tuje ekskremente in jih metati v morje.

Zid

V prvem delu obiščemo Zid, kjer Jon Sneg hitro postaja vse pomembnejši člen v načrtih kralja Stannisa in predvsem njegove svetovalke Melisandre. Slednja posebej poudari, kako pomembno je, da Jon ni devičnik, kar daje slutiti, da bi ga lahko izkoristila za kak ritual, kot je bil tisti, v katerem sta s Stannisom ustvarila senčno bitje, ki je umorilo njegovega brata Renlyja. A trenutna naloga je precej bolj prizemljena in še bolj nemogoča: prepričati Manca Rayderja naj upogne koleno in preda svojo vojsko v službo kralju. Kljub trudu je rezultat grmada.

Meereen

Daenerys sedi na prestolu in posluša prošnje podanikov, a njeni elitni skopljeni vojaki Brezmadežni so postali tarče zahrbtnih morilcev. Še bolj nenavadno je, da so jih našli v bordelu, kjer iščejo toplino objemov. Daenerys obljubi hitro maščevanje, a pred tem se mora soočiti še z nepričakovano prošnjo starca, naj mu dovoli, da se proda nazaj v suženjstvo.

Dol

Zgodbi Brienne in Sanse se prekrižata tako fizično, saj se Sansa pelje v kočiji le nekaj metrov proč od Brienne, kot tudi v smislu loka zgodbe: prva je po Aryini zavrnitvi izgubila svoj smisel, ki ga je videla v izpolnitvi obljube o varovanju hčera Catelyn Stark, torej Sanse in Arye; druga pa je ravno našla svoj smisel v razvozlavanju Mezinčkovih spletk kot osnovi za pletenje svojih. Obema je skupno tudi, da potrebujeta nekoga, ki mu sledita (kar Brienne tudi pove), pa čeprav je gledalcem (oziroma bralcem) jasno, da sta dovolj močni, da bi lahko vodili sami.

Kraljevi pristanek

Po Tywinovi smrti so se zahrbtne igre na dvoru nekoliko umirile. Tako Loras kot Cersei se svojih nedovoljenih razmerij ne trudita več skrivati, obema je tudi jasno, da se jima ne bo treba poročiti. Margaery se zaveda, da potrebuje nov načrt, da se znebi Cersei, medtem pa prihod na novo v veri rojenega Lancela nakaže prihajajoči vzpon verskih fanatikov.

Pentos

Tyrion in Varys prispeta v Pentos, k trgovcu Illyriu, ki je v začetku serije skrival tudi Daenerys. Zdaj nekdanji kraljevi svetovalec razkrije Tyrionu svoje načrte za prihodnost kraljestva, ki temeljijo na vzponu Daenerys na železni prestol. Pred tem pa bo potrebovala dobrega svetovalca, kot je Tyrion.


Vojne, ki prihajajo

Čeprav brez vojnih napovedi, je uvod v sezono dobro nakazal spopade, ki že tlijo. Daenerys bo morala prevzeti več pobude in najti način, kako ustaviti upor. Stannis bo moral storiti več, da osvoji srca in pripadnost divježev, če jih želi v svoji vojski. Cersei in Margaery pa bosta še obžalovali izhod iz pat položaja, v katerem sta se znašli, ko bosta opazili, da nista edini, ki se borita za oblast v Kraljevem pristanku. Obljub za nadaljnje konflikte je torej veliko, predvsem pa upamo, da se v drugem delu pojavita tudi Arya in Bran, če sklepamo po knjigah, pa bi dogajanje na Železnih otokih in v Dornu lahko bilo še bolj zanimivo, a zaenkrat še ni jasno v kakšni meri in obliki bo to del serije.