Igralec James Cromwell v boju z multinacionalko Walmart

Igralec, znan po vlogi kmeta Hoggetta v filmski uspešnici Babe režiserja Chrisa Noonana iz leta 1995, brani sorodnike malega pujsa iz filma.

Objavljeno
30. oktober 2013 16.18
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Prašiček mu je pomagal do nominacije za oskarja in spoznanja, da bo poslej živel kot vegan, sedaj slavo uporablja kot orožje za obrambo njegovih sorodnikov.

Ameriški igralec James Cromwell, ki je v filmski uspešnici Babe režiserja Chrisa Noonana iz leta 1995 igral kmeta Hoggetta, znan pa je tudi po vlogah v filmih L. A. zaupno in Umetnik, se je, kot piše britanski Guardian, lotil ameriške verige prehrambenih izdelkov Walmart. Mogočne multinacionalke, ki v okoli 8500 trgovinah v kar 15 državah - tudi pod drugimi imeni, uporabljajo jih kar 55 - zaposluje okoli dva milijona ljudi.

Konkretno se je lotil Walmartovega dobavitelja svinjskega mesa iz ameriške Minnesote. Z aktivisti iz skupine Mercy for animals (Usmiljenje do živali) promovira pretresljiv video zapis, posnet s skrito kamero, ki odraža ravnanje s prašiči na tamkajšnji farmi, na kateri so živali stisnjene v izjemno tesne kletke in podvržene fizičnemu mučenju.

»Walmart vabi z nizkimi cenami, a pri prodaji svinjine v njihovih trgovinah najvišjo ceno plačajo živali,« pravi v videu Cromwell, ki v akciji ni sam, saj ga podpirajo še Ryan Gosling, Kristen Bell, Zooey Deschanel in nekateri druga znana igralska imena. Slava vsekakor prinaša dovolj moči, da so - ko so direktorju Walmarta Mikeu Dukeu poslali javen poziv, naj zaustavi tovrstno ravnanje pri dobaviteljih njegovega podjetja -, odgovor tudi dobili.

Walmart je priznal, da je bila vzreja prašičev na farmi v Minnesoti »nesprejemljiva« in da so se tudi sami lotili preiskave, obljubljajo pa tudi nove ukrepe na področju sledenja porekla svinjskega mesa v njihovih prodajalnah in »nove standarde prašičje blaginje«, ki jih bodo morali dobavitelji spoštovati.

Cromwella je sicer policija februarja letos, ko je na Univerzi Wisconsina protestiral proti preizkusom na mačkah, aretirala, v aktivizem na področju zaščite živali pa se je usmeril prav zaradi omenjenega filma Babe. »O filmu ne bi mogel prepričljivo govoriti, če ne bi postal vegan,« je že leta 1998 izjavil za Vegetarian Times.