Inventura 2012: Naj 5 filmov

Po izboru kulturnega uredništva Dela predstavljamo pet filmov, ki so zaznamovali letošnje leto.

Objavljeno
27. december 2012 14.42
Ti. L., kultura
Ti. L., kultura

Filmsko leto 2012 so pri nas na lokalni ravni zaznamovale predvsem zamude pri izplačilih za tekočo domačo produkcijo in posledična eksistencialna ogroženost filmskih ustvarjalcev. Kljub temu je na 15. festivalu slovenskega filma tekmovalo kar 66 filmov. Večina celovečercev še ni prišla v redno kinodistribucijo. Med tistimi, ki jih je že videlo širše občestvo je od domačih naslovov gotovo treba izpostaviti dokumentarec Jaz sem Janez Janša, ki je dvignil precej prahu še preden je dosegel temo kinodvoran.

Od tujih filmov sta na začetku leta v naših kinematografih pozornost vzbudila z oskarji ovenčan Umetnik in McQueenova Sramota, ki je sicer občinstvo razdelila, je pa vzdramila precej javnih modrovanj o osamljenosti sodobnega časa in obči moralnosti sveta.

Drua polovica leta pa je potekala v znamenju Jamesa Bonda in filma Skyfall. Čeprav je pri nas z izjemo obiskovalcev Liffovega programa, še nismo videli, je to nedvomno tudi leto Ljubezni Michaela Hanekeja, ki je prejela več mednarodnih nagrad, med drugim je postala tudi evropski film leta. Film 10. januarja prihaja na spored Kinodvora.