Italijanska filmska nagrada za tri Janše

Film Jaz sem Janez Janša nagrajen na filmskem festivalu v Bellarii kot najboljši dokumentarec o umetnosti.

Objavljeno
06. maj 2014 15.35
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Film Jaz sem Janez Janša je na festivalu neodvisnega filma v italijanski Bellarii prejel nagrado za najboljši dokumentarni film, posvečen umetnosti. Žirija ga je nagradila za zgradbo dokumentarca, ki nenehno preseneča, ter za izvirnost teme, ki je obravnavana v pripovedni formi in ima izrazito filozofsko vrednost, a obenem zadeva konkretne primere.

Žirija tekmovalne sekcije Casa Rossa Art Doc v sestavi Marco Antonio Bazzocchi (predsednik), Ermanno Cavazzoni, Chiara Lagani, Cesare Malfatti in Valentina Vannicola »prepoznava in ceni ironični pogled na sodobno umetnost in njene paradokse, na politiko in njene šibke točke in na to, kako lahko performans preseže meje umetnosti in poseže v družbeno sfero,« še piše v utemeljitvi nagrade.

Bellaria Film Festival, ki je letos potekal med 1. in 4. majem, je eden prvih in najpomembnejših italijanskih festivalov neodvisnega filma. Ustanovljen je bil leta 1983 in poteka v kraju Bellaria Igea Marina v deželi Emilija Romanja.

Na festivalu so v soboto tudi podelili nagrado za življenjsko delo Premio Casa Rossa mojstru italijanskega filma Gianniju Ameliu. Nagrado so prvič podelili ob 30. obletnici festivala, doslej sta jo prejela Toni Servillo in Daniele Vicari.

Film Jaz sem Janez Janša po predstavitvah v Firencah, Milanu in Bellarii nadaljuje pot proti jugu. V Rimskem kinu Nuovo Cinema Aquila bo predvajan 10. maja v sklopu festivala Road to Ruins, so sporočili z zavoda Aksioma.

Dokumentarni film Jaz sem Janez Janša, ki ga podpisuje umetniški trio Janezov Janš in ki je nastal v produkciji Zavoda za sodobne umetnosti Aksioma, s povezovalnim vložkom performerja Dražena Dragojevića sledi posameznikom po vsem svetu, ki spregovorijo o dojemanju imena in tudi o tem, zakaj so si ga nekateri spremenili.

Nato film osvetli dejanje treh umetnikov, ki so se nekdaj imenovali Emil Hrvatin, Žiga Kariž in Davide Grassi. Ti so se leta 2007, takrat še z rojstnimi imeni, včlanili v Slovensko demokratsko stranko (SDS) in se kasneje preimenovali v Janeze Janše.