Izola že desetič filmski otok

Letošnji program filmskega festivala bo sodeč po napovedih predvsem zrcalil družbeno realnost.

Objavljeno
22. maj 2014 16.18
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Letošnja deseta izdaja mednarodnega filmskega festivala Kino Otok − Isola Cinema, ki bo potekal od 4. do 8. junija, v Izolo pa tudi Ljubljano ponovno prinaša vrsto filmov. Ti po besedah direktorice Lorene Pavlič zrcalijo družbeno realnost, pri tem pa si želi, da bi navdihnili posameznike ter pokazali vrsto oblik sodelovanja.

Ob okrogli obletnici je Pavličeva še pojasnila, da si pred desetimi leti niso mogli predstavljati, da se bo Kino Otok iz festivala razvil v obširen projekt za razvoj filmske kulture, ki se razteza čez vse leto.

Program letošnjega osrednjega dogodka – festivala – bo po besedah programske vodje Varje Močnik prava eksplozija, ob sestavljanju pa ima občutek, da živi v utopiji, ki »ni zaprt svet filma, je utopija, ki odpira oči in brusi duha ne samo nam, ki program sestavljamo, ampak tudi tistim, ki jim je festival namenjen«.

Letos so se poleg utečenih izoblikovale dodatne skupine filmov, ki sledijo filmskim pokrajinam, družbenim zaledjem ali političnim izrazom. Tako bodo med drugimi na festivalu predvajali tri zelo različne indijske filme, med drugim Izžarevanje, film Shajija N. Karuna o odnosu umetnika do umetnosti in prepovedani ljubezni. Režiser bo tudi gost festivala. Poleg tega bodo predvajali tudi indijsko klasiko Potepuh Raja Kapoorja.

Pozornost bodo v sklopu Signali namenili filmski ustvarjalnosti španske Galicije, ki se bo predstavila s tremi celovečerci in vrsto kratkih filmov.

Kot je pojasnila Močnikova, se filmi, med njimi Obala smrti Loisa Patina, sprehajajo na meji med dokumentarnostjo in fikcijo. Galicijskemu filmu bo namenjena tudi okrogla miza, na kateri bodo sodelovali ustvarjalci iz te pokrajine.

Poleg indijskega in galicijskega filma je Močnikova izpostavila še filme iz sosednjih držav, med drugim Tir Alberta Fasula z Brankom Završanom ter program kratkih filmov avstrijskega eksperimentalnega filmarja Siegfrieda A. Fruhaufa.

Predvajali bodo še sklop kratkih filmov po izboru filmskega festivala v Oberhausnu Latinskoameriško doživetje.

V Silvanovem zalivu bodo predvajali Rossellinijevo Evropo 51, v 35mm Kult-ure pa se bodo s filmom Gaba Klingerja Dvojna igra: James Benning in Richard Linklater poklonili tudi tema dvema velikanoma.

Na festivalu tudi tokrat niso pozabili na najmlajše. Na sporedu bo Podmornica, v sklopu katere bodo med drugim predvajali kratke animirane filme Kolje Sakside ter film Busterja Keatona Sherlock Holmes ml. Potekale bodo tudi delavnice in vrsta drugih dejavnosti za otroke.

Na ljubljanski izpostavi festivala v Kinodvoru bodo med drugim predvajali Osamljeno ženo Satyajita Rayja, postavili pa so tudi fotografsko razstavo Po resničnih dogodkih. V Slovenski kinoteki bodo na sporedu Fruhaufovi kratki filmi v sklopu Kino-integral.