Jared Leto: »Spustili so me z vajeti«

V intervjuju igralec stripovskega filma Odred odpisanih pojasnjuje, kako je oblikoval lik Jokerja in kaj je bral v otroštvu.

Objavljeno
28. julij 2016 15.41
M. K., Vikend
M. K., Vikend

David Ayer, režiser, ki je nazadnje navdušil z vojno dramo Bes (Fury), zdaj v kino prihaja s stripovskim filmom Odred odpisanih. Ayer je sam spisal in zrežiral film o vladni agenciji, ki za posebno nalogo rekrutira najbolj zlobne posameznike, kar jih je mogoče najti na svetu. Iz zaporov nabere najbolj nevarne zlikovce, jim da najmogočnejše orožje, kar ga ima na voljo vlada, in jim naloži, naj premagajo enigmatičnega supersovražnika. Načrt je namreč tak, da lahko uspejo le ljudje, ki nimajo česa izgubiti. A kmalu se moštvo zave, da nikdar ni bilo mišljeno, da bi uspeli ...

Kakšen je bil vaš prvi odziv, ko vas je scenarist in režiser David Ayer prvič nagovoril v zvezi s projektom in z vlogo, ki si jo je zamislil za vas?

Globoko vdihneš. Gotovo čutiš veliko odgovornost, a je po drugi strani neverjetno vznemirljivo. Delo, ki so ga na tem liku opravili drugi pred menoj, je pustilo neverjeten pečat, tako zabavno, globoko in drzno je bilo. Tako da je res posebna stvar, če ti rečejo, da sprejmi nase tako odgovornost.

Ste v otroštvu prebirali stripe?

Kot mulcu so mi dalo škatlo starih stripov. Poglobil sem se vanje in oboževal sem svetove, ki sem jih tam našel.

Zakaj mislite, da je prav Joker tako močno ukoreninjen v naši kulturi?

O Jokerju v popkulturi pišejo že 75 let. Z njim se ukvarjajo igralci, imitatorji, televizijske serije, scenaristi, umetniki in občinstvo. Ljudje so Jokerja neštetokrat na novo izumili in redefinirali.

Lahko kaj poveste o tem, kako ste vi našli pot v ta lik - je bilo to intuitivno, ste se vrnili k stripom, ali ste popolnoma na novo oblikovali lik skupaj z Davidom?

Vedela sva, da morava ponuditi nekaj novega. Ker je bilo prej opravljeno tako odlično delo, sva vedela, da morava v drugo smer. Tako da se že čisto od začetka zavedaš: v to smer ne morem, in že takoj startaš drugam. To mi je pomagalo. Je pa Joker res fantastičen, ker pri njem odpadejo vsa pravila. Joker deluje prek svojega instinkta.

Kdo je Joker v tem filmu?

Mislim, da ne smem kaj dosti povedati o tem. Lahko povem samo to, da smo odšli popolnoma v novo smer.

Kako je bilo delati z Davidom Ayerjem kot režiserjem? In katere dobre lastnosti prinese k tej zgodbi?

Z Davidom sva se veliko pogovarjala in mislim, da mi je zaupal, da bom šel tja ven ter eksperimentiral in raziskoval in se vrnil z nečim, s čimer bova lahko začela sodelovati. In bilo je lepo, da mi je tako zaupal. Res me je spustil z vajeti in me še spodbujal. To je neprecenljivo, ko delaš z režiserjem: da ima to vero in zaupanje vate.

Je bil med snemanjem kak poseben trenutek, ki ste si ga posebej zapomnili?

Vse skupaj je bila najbolj zabavna izkušnja v mojem življenju. Noro je bilo.

Imate zelo fascinantno kariero: ste nagrajevani igralec, ste glasbenik in zdaj še filmar. Je bil ta film za vas še posebej navdihujoč?

Res sem globoko skočil. Ampak to je bila tako enkratna priložnost, da si kaj drugega tudi zamisliti ni bilo mogoče. Res se je bilo zabavno igrati te psihološke igrice.