Deloskop izpostavlja: Jutrišnja klasika, film o minevanju Tabu

Slovenska kinoteka, Ljubljana. Ob 21.00.

Objavljeno
17. januar 2017 18.28
V. U.
V. U.

Magično-realistična sanjarija, preoblečena v arhaično in nostalgično povest o izgubljenem raju, ki utrjuje vero v moč filma, je kratka oznaka filma Tabu portugalskega režiserja Miguela Gomesa iz leta 2012, ki se nocoj ob 21. uri vrača na platno Slovenske kinoteke, in sicer v okviru programa Jutrišnjih klasikov.

Film o minevanju časa, o stvareh, ki izginevajo in ki lahko obstajajo le še v spominu kot domišljijski prividi in podobe, je dobil naslov po zadnjem filmu Friedricha Wilhelma Murnaua Tabu: A Story of the South Seas (Tabu: zgodba južnih morij), ki ga je režiser leta 1931 posnel v sodelovanju z dokumentaristom Robertom Flahertyjem. Tabu je sicer ime gore v Afriki.

Gomes se je odločil za snemanje v črno-beli tehniki, filmski čas pa je zaobrnil. Tako v Berlinu nagrajena filmska pripoved o treh osamljenih ženskah v sodobni Lizboni – samski ženski srednjih let Pilar in njenih prijateljicah, ostareli Aurori in njeni služkinji Santi – prinaša vrnitev petdeset let v preteklost, pot od starosti k mladosti, po drugi strani pa od postkolonialne družbe do obdobja kolonializma.