Kinoteka vabi: Vroči Mike

Ta četrtek ob 19. uri si v Slovenski kinoteki lahko ogledate zabaven novodobni muzikal o možeh v tangicah.

Objavljeno
21. februar 2017 10.29
Ana Šturm
Ana Šturm

Poleti leta 2012 je kinodvorane po svetu zajel vročinski val plesno-erotičnega spektakla, ki je srčni utrip gledalcev, predvsem pa gledalk, dvignil v neslutene višave. Vroči Mike, zabaven in seksi vpogled v svet moških striptizerjev, pod katerega sta se kot producenta podpisala režiser Steven Soderbergh in igralec Channing Tatum, je predelava Tatumove lastne kariere v striptiz biznisu. Slednji je namreč, preden je pristal v Hollywoodu, pod psevdonimom Chan Crawford na vročih odrih preživel nekaj divjih mladostniških let.

Film, ki se navdihuje pri Badhamovi Vročici sobotne noči, govori o Miku Lanu (Channing Tatum), preprostem delavcu, ki sanja o tem, da bi odprl svoje startup podjetje in izdeloval unikatno dizajnersko pohištvo. Da bi lahko čim prej uresničil svoje sanje, ponoči odvrže svoja delavska oblačila in postane 'Vroči Mike', slačifant in nesporna zvezda skupine 'Kralji Tampe', ki fantazije zdolgočasenih gospodinj uresničujejo v floridskem klubu Xquisite.

Nedolžno zabavne, okorne in namenoma stereotipne koreografije - »Mike je edini, za katerega lahko rečem, da nastopa v plesnem filmu, vsi ostali smo bolj v nekakšnem dry humping filmu«, v enem izmed intervjujev pripomni Joe Manganiello aka Big Dick Richie - je težko jemati resno. A Soderberghu uspe v brezskrben in s suhim humorjem začinjen spektakel mojstrsko zamešati tud zajetno žlico socialnega realizma. Med izklesane six-packe, skrbno obrita in naoljena telesa, ter razgaljene čvrste zadnjice naših protagonistov namreč spretno podtakne prepričljivo kritiko kapitalističnega sistema.

Kritika sistema in prekernega dela se v prvi polovici filma manifestira mimogrede, v seriji zabavnih opazk: od prizora, v katerem 190 cm visok in čez 100 kg težak bodybuilder za šivalnim strojem popravlja svoje tangice, do sekvence, v kateri enega izmed kraljev 'zagrabi v hrbtu', ker se mu je pretirano entuziastična in rahlo obilnejša dama med nastopom vrgla v naročje. Zdravstveno zavarovanje v Ameriki pač ni mačji kašelj. Vroči Mike se v drugi polovici prevesi v dokaj resno analizo življenja v post-kriznem svetu in obenem razgali nekatere ključne mite kapitalizma.

Dejstvo, da kapitalistični sistem ne deluje, se najbolj jasno izriše skozi trikotnik glavnih likov. Mike je podjeten in delaven tridesetletnik, ki verjame v ameriške sanje. Verjame, da se lahko z vztrajnostjo in s trdim delom povzpne iz dna prehranjevalne lestvice, kar pa se seveda v genialnen prizoru v banki izkaže za laž. Brooke (Cody Horn), Mikov moralni kompas in ljubezenski interes, se sooča z drugačnim problemom. Kljub temu, da ima dobro službo in urejeno stanovanje, s svojim (praznim) življenjem ni zadovoljna. Hkrati mora skrbeti za mlajšega brata Adama (Alex Pettyfer), ki je Mikov novi varovanec in sodelavec v klubu Xquisite. Adam je nekdo, ki prihodnosti ne vidi več. Vse kar ga zanima je lahek zaslužek in instanten užitek. Je brez morale ali odgovornosti. Je čisti proizvod kapitalizma.

Nenasitnost po zaslužku in po perverznem šumenju kupa zelenih bankovcev ¬je kaj hitro pripeljala tudi do nadaljevanja vroče franšize. Vroči Mike, ki je bil narejen za pičlih 7 milijonov dolarjev, je namreč zaslužil neverjetnih 167 miljnonov. Golota se očitno še vedno zelo dobro prodaja. V filmu Vroči Mike XXL so morda prav zato zgodbo preprosto ukinili in ves prostor prepustili erotičnim podobam, ki zgolj dražijo naše seksualne apetite. Ka-ching.