Koniju Steinbacherju nagrada Saša Dobrile za animirani film

Izolski animator, režiser in pedagog jo bo prejel za življenjsko delo na področju animiranega filma.

Objavljeno
21. oktober 2015 13.36
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA

Društvo slovenskega animiranega filma se bo v soboto pridružilo obeležitvi mednarodnega dne animiranega filma s podelitvijo nagrade Saša Dobrile za življenjsko delo na področju animiranega filma. Letošnji dobitnik stanovske nagrade je animator in režiser animiranih filmov Koni Steinbacher. Lani je kot prvi nagrado prejel Črt Škodlar.

Steinbacher bo nagrado prejel za dolgoletno avtorsko ustvarjanje in vzgojno-izobraževalno delo na področju animiranega filma. Žirija je v utemeljitvi nagrade zapisala, da je »njegov doprinos k razvoju filmske kulture in občinstev obsežen in večplasten. Prav tako se je kot avtor zapisal v zgodovino slovenskega animiranega filma.«

Podelitev nagrade, ob kateri bodo prikazali štiri Steinbacherjeve filme, bo predstavljala vrhunec sobotne obeležitve mednarodnega dne animiranega filma v Slovenski kinoteki.

Sicer bo Društvo slovenskega animiranega filma pripravilo pester celodnevni program, namenjen otrokom, odraslim in profesionalnim ustvarjalcem. Vključeval bo projekcije slovenskih otroških animiranih filmov, delavnico za otroke, celovečerni film Socializacija bika? Milana Eriča in Zvonka Čoha ter druženje.

Mednarodni dan animiranega filma v 50 državah obeležujejo 28. oktobra, na obletnico prve javne projekcije animiranega filma Theatre Optique Emila Reynauda v Parizu leta 1892.