Liffe - ko kinodvorana postane drugi dom

S francosko filmsko klasiko Playtime Jacquesa Tatija so nocoj odprli 25. ljubljanski mednarodni filmski festival.

Objavljeno
12. november 2014 21.08
T. J., kultura
T. J., kultura

Ljubljana - S francosko filmsko klasiko Playtime Jacquesa Tatija, ki je sicer uvrščen v festivalsko tematsko retrospektivo Veliko platno, so nocoj odprli 25. ljubljanski mednarodni filmski festival.

Še pred mojstrovino enega največjih vizionarjev filmske komedije so bile besede na odru vesele (voditelj večera je bil Bojan Emeršič), malce vznesene in malce sladke in, kot se spodobi ob jubileju, ni manjkala niti Liffova torta.

Da je bila slastna, je zaslužen odličen recept in mojstrska roka 'chefa' iz hotela Union. Enako pa bi lahko rekli tudi za festival Liffe. V četrt stoletja je postal nepogrešljiv, za mnoge pa tudi osrednji dogodek kulturnega leta, ki vsakič privabi skoraj 50 000 gledalcev.

Programski direktor Liffa Simon Popek je v svojem uvodnem nagovoru povedal, da so za letos pripravili malce poseben program, namenjen tudi razmisleku o ogledu filmov v kinodvoranah, zato je Tatijev film na rahlo škripajočem 35 mm filmskem traku spomnil na stare čase.

Čaka nas torej 12 Liffovih dni v sedmih kinodvoranah, kjer se bodo odvrteli veliki zmagovalci s tujih festivalov, prvenci mladih avtorjev pa klasične mojstrovine, ekstravagantne filmske zgodbe in kratki filmi ...