Mednarodna nagrada Času za improvizacijo

Dokumentarni film Tine Lešničar in Janeza Stucina je prejel posebno priznanje žirije na Festivalu DORF v Vinkovcih.

Objavljeno
18. marec 2015 15.59
Igor Bratož, kultura
Igor Bratož, kultura

Deveta izdaja festivala dokumentarno-glasbenega filma DORF je potekala istočasno v treh mestih, v Vinkovcih, Osijeku in Vukovarju, trideset filmov iz dvanajstih držav v treh selekcijah, raznolik spremljevalni program, izobraževalne dejavnosti EDIT za najmlajše ter številni gosti pa so med festivalom spremenili Vinkovce v resnično filmsko mesto.

Žirija, predsedoval ji je novinar in režiser Dušan Moravec, v njej pa sta sodelovala še glavni urednik portala Muzika.hr Krešimir Blažević in glasbenica in prevajalka Lada Furlan Zaborac, nekdaj basistka skupine The Bambi Molesters, je povedala, da je film Čas za improvizacijo »prepričljivo posnet prikaz mladih glasbenikov v svetu sodobnega jazza.«

Film predstavlja osem ustvarjalcev domače jazzovske scene, jim sledi na Dunaj, v Amsterdam in New York ter spremlja njihovo stremljenje k popolnosti in iskanje mesta v glasbi z obrobja.

Poleg Časa za improvizacijo je posebno priznanje žirije v regionalnem programu prejel tudi Trk v gradu Arsena Oremovića. Zmagovalec 9. festivala DORF je film Izgubljeno dugme avtorjev Renata Tonkovića, Roberta Bubala in Marija Vukadina.

Čas za improvizacijo je bil predstavljen na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, predvajan je bil tudi v okviru skopskega festivala Cinedays 2014.