Mladost najboljši evropski film leta 2015

Režiserja Paola Sorrentina je EFA nagradila tudi lani za Neskončno lepoto, prejela pa je tudi tujejezičnega oskarja.

Objavljeno
14. december 2015 17.23
Jožica Grgič
Jožica Grgič

Paolo Sorrentino je prejel tudi evropskega oskarja za najboljšo režijo, za vlogo v Mladosti pa je bil nagrajen tudi Michael Caine. Tako se je med slovesno podelitvijo v soboto zvečer v Berlinu kar dvakrat povzpel na oder, saj je iz rok Wima Wendersa, predsednika EFA, prejel tudi častno nagrado Evropske filmske akademije za izjemen prispeve kinematografiji. »Kakih 50 let nisem v Evropi dobil nobene nagrade, na vsem lepem pa v eni noči kar dve,« je dejal Michael Caine.
Mladost smo slovenski gledalci videli na Liffu, pravkar so jo začeli predvajati v Kinodvoru, čez nekaj dni pa jo bodo tudi v drugih kinih.
Sorrentina je EFA nagradila tudi lani za Neskončno lepoto, prejela pa je tudi tujejezičnega oskarja. Tega Mladost ne bo dobila, ker je večina filma v angleščini in se zato zanj ne more potegovati.
Dvakrat se je na odru v Berlinu pojavila tudi Charlotte Rampling. Najprej so ji izročili nagrado EFA za življenjsko delo, zatem pa še nagrado za najboljšo žensko vlogo za Kate v filmu 45 let Andrewa Haigha. Tako so nekako popravili krivico iz preteklega obdobja podeljevanj nagrad EFA, saj so jih britanski ustvarjalci in filmi le redko dobili.
Oba igralca sta bila zelo vesela nagrade in nič manj tudi legendarni švedski režiser Roy Andersson, čigar film Golob je sedel na veji in razmišljal o življenju je dobil nagrado v kategoriji najboljše evropske komedije. Občinstvo po evropskih kinih je za najboljši film izbralo španski triler Mini otok režiserja Alberta Rodrigueza, velikega zmagovalca letošnjih španskih nagrad goya. Španski film je tako malce presenetljivo med drugim premagal Igro imitacije z Benedictom Cumberbatchem v glavni vlogi.
V novi kategoriji dokumentarcev, v kateri je tekmovala tudi slovenska manjšinska koprodukcija Ples z Marijo, ki jo je režiral zamejski Slovenec Ivan Gergolet, je zmagal britanski film Amy o tragično preminuli britanski pevki Amy Winehouse, ki ga je režiral Asif Kapadia.
Najboljša evropska scenarista sta bila v letu 2015 Yorgos Lanthimos in Efthimis Filippou, ki sta napisala scenarij za Jastoga.
Najboljši evropski animirani film je Song of the Sea režiserja Toma Moora. Združenje filmskih kritikov Fipresci pa je nagradilo Mustang režiserke Deniz Gamze Ergüven.
Najboljši evropski kratki film je 13-minutni Piknik hrvaškega avtorja Jureta Pavlovića. Že drugič v dveh letih sta hrvaška kratka filma dobila nagrado EFA.
Lani so za najboljši evropski film izbrali Ido Poljaka Pawla Pawlikowskega.
ajboljši evropski film leta 2015 je po odločitvi večine članov Evropske filmske akademije (EFA) Mladost, korprodukcijsko delo italijanskega režiserja Paola Sorrentina.