Na mariborskem festivalu DOKUDOC nagrada Kozoletovim Mejam

Film, ki pripoveduje o dnevu, ko je Slovenijo zajel begunski val, je na 5. mednarodnem festivalu dokumentarnega filma prejel naziv DOKUDOC izbrani 2016.

Objavljeno
13. september 2016 14.19
V. U., STA
V. U., STA
Film Meje režiserja Damjana Kozoleta, ki pripoveduje o dnevu, ko je Slovenijo zajel begunski val, je na 5. mednarodnem festivalu dokumentarnega filma DOKUDOC v Mariboru prejel naziv DOKUDOC izbrani 2016. Žirija je film Meje označila kot »ogledalo časa, v katerem živimo«.

Film deluje na številnih ravneh in daje gledalcu prostor za interpretacijo posredovane vsebine na oseben in njemu primeren način, natanko na način, ki ga ta posebna tematika vzbuja v vseh nas.

Zaupanje ustvarjalca filma v kompozicijo, avtorjevo razumevanje filmskega časa in prostora ter zavrnitev dramatiziranja skozi glasbo ali montažo poudarja resnost tega skoraj brezciljnega potovanja ljudi, izrinjenih iz domov in usmerjenih proti nerešljivemu položaju.

Ta filmski biser gledalca sooča s kruto resničnostjo in ga približa pomoči potrebnim ljudem na begu pred vojno na Bližnjem vzhodu. Film predstavlja skrb umetnikov glede trenutne situacije v svetu, prav tako pa prinaša avtorjev mogočen filmski rokopis, je zapisala mednarodna žirija, ki so jo sestavljali Rada Šešić, Andrea Kuhn in Maja Malus Azhdari.

Festival, ki se je sklenil v nedeljo, je v petih dneh ponudil 50 dokumentarnih filmov, od tega 35 dokumentarnih del novejše slovenske produkcije, med katerimi se jih je 13 slovenskih uvrstilo v tekmovalni program. Posebnega poklona je bil letos deležen režiser Filip Robar Dorin.

Naziv DOKUDOC izbrani 2016 je mednarodna žirija na letošnji ediciji festivala podelila prvič.