Na plakatu festivala v Cannesu letos Ingrid Bergman

Na filmskem festivalu se bodo legendarni švedski igralki poklonili ob stoletnici njenega rojstva.

Objavljeno
24. marec 2015 17.16
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Znano je, kateri zimzeleni obraz iz sveta sedme umetnosti bo letos krasil plakat filmskega festivala v Cannesu: njegova 68. izdaja, ki bo potekala med 13. in 24. majem, bo pripadla Ingrid Bergman (1915–1982).

Legendarna Švedinja bo na plakatu sledila ikonam velikega platna, kot so Paul Newman, Joanne Woodward, Marilyn Monroe, Faye Dunaway ali nazadnje, lani, Marcello Mastroianni, poklon, ki ga bo deležna v Cannesu, pa sovpada z dejstvom, da bo letošnjega 29. avgusta od njenega rojstva minilo natanko stoletje. Po rodu je bila Stockholmčanka, blestela pa je tako v hollywoodskih filmih – med drugim je trikrat osvojila oskarja – kot evropski avtorski filmski produkciji.

Na spletni strani festivala so jo označili za moderno ikono, emancipirano žensko, drzno igralko in veliko protagonistko neorealizma. Snemala je z režiserji, kot so bili Alfred Hitchcock, Roberto Rossellini ali Ingmar Bergman, nastopila pa ob igralcih, med katerimi so bili Cary Grant, Humphrey Bogart ali Gregory Peck. Vloge in okolja, v katerih je ustvarjala, je menjala, ne da bi izgubila lepoto in preprostost, se še zapisali organizatorji festivala, katerega žiriji je leta 1973 tudi predsedovala.

Plakat sta znova oblikovala Hervé Chigioni in Gilles Frappier, portret Bergmanove na njem pa tokrat nima domicila v kakem filmskem kadru, ampak na fotografskem negativu. Posnel ga je legendarni soustanovitelj agencije Magnum David Seymour.