Na prihodnjem Berlinalu posebna pozornost beguncem

Po besedah direktorja festivala Dietra Kosslicka bo Berlinale skušal biti zgled strpnosti in integracije v Nemčiji.

Objavljeno
23. december 2015 15.35
FILMFESTIVAL-BERLIN/
V. U., STA
V. U., STA
Na mednarodnem filmskem festivalu v Berlinu bodo prihodnje leto posebno pozornost namenili beguncem. Razdelili jim bodo več sto brezplačnih vstopnic, poleg tega bodo prikazali več filmov na temo begunstva. Berlinale bo v 66. izdaji potekal od 11. do 21. februarja.

Po besedah direktorja festivala Dietra Kosslicka bo Berlinale skušal biti zgled strpnosti in integracije v Nemčiji, v družbi, ki jo je v letošnjem letu pretresel prihod okoli milijona prebežnikov.

Begunci so vedno igrali pomembno vlogo na Berlinalu, že od leta 1951, ko je festival nastal v tedanjem Zahodnem Berlinu, v ozračju hladne vojne in le šest let po koncu druge svetovne vojne, njegove besede povzema francoska tiskovna agencija AFP.

»V tistem času so bili številni Nemci begunci in festival je bil ustanovljen, da bi spodbujal razumevanje tako znotraj nemške družbe kot med narodi,« je dejal Kosslick. Kot je še povedal, nameravajo beguncem razdeliti 1000 ali celo več brezplačnih vstopnic za projekcije.

Festival bo odprl film bratov Coen Hail, Caesar!. Z oskarjem nagrajena režiserja bosta to filmsko manifestacijo, ki poleg Benetk in Cannesa velja za eno največjih v Evropi, uvedla drugič v zadnjih nekaj letih. Njun film, ki pripoveduje o zlati dobi Hollywooda, bo prikazan zunaj tekmovalnega programa.

Na festivalu bodo prikazali okoli 400 filmov z vseh koncev sveta, izbor še ni zaključen. Med njimi bo več filmov, ki bodo osvetlili različne vidike begunske krize, od vzrokov zanjo do njenega vpliva na Zahod, še piše AFP.