Na sarajevskem festivalu slavila turško-francosko-nemška koprodukcija

Nagrado srce Sarajeva za najboljši film je prejela koprodukcija Klama dayika min (Pesem moje mame) Erola Mintasa.

Objavljeno
24. avgust 2014 01.10
reu-BOSNIA-FILMFESTIVAL/
Ti. Kr., Delo.si, STA
Ti. Kr., Delo.si, STA

Sarajevo - V Sarajevu se je nocoj s podelitvijo nagrad sklenil 20. filmski festival (SFF). Nagrado srce Sarajeva za najboljši film je prejela turško-francosko-nemška koprodukcija Klama dayika min (Pesem moje mame) Erola Mintasa, Feyyaz Duma je bil za igro v njem razglašen za najboljšega igralca. Srce Sarajeva za najboljšo igralko je prejela Mari Kitia, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Žirija je v utemeljitvi nagrade zmagovalnega filma pohvalila pogumno preprostost, čist filmski jezik in odločitev, da je v filmu vsakdanje življenje prikazano na način, ki gledalcu omogoči, da razume in vzljubi like v njem, piše na spletni strani festivala.

Dumo pa je žirija nagradila za stoično upodobitev kurdskega učitelja in pisatelja v Carigradu, ki živi pod nenehnim pritiskom zaradi njegovih nadrejenih, projekta polepšanja mesta, zaradi katerega mu grozi, da se bo moral preseliti drugam, potrebe njegovega dekleta, da si ustvari družino in predvsem njegove matere, ki je vedno korak pred njim.

Mari Kitia je bila nagrajena za vlogo v gruzijskem filmu Patardzlebi (Neveste) v režiji Tinatin Kajrišvili. Žirija jo je nagradila za kompleksno vlogo, ki jo je odigrala, pri čemer je igralsko ekipo vodila z močjo in dostojanstvom. Skozi njen nastop lahko gledalec do popolnost razume njeno situacijo, igralka preprosto živi v svetu lika, ki ga igra, je zapisala žirija. Film si je prislužil še posebno nagrado žirije za subtilen kinematografski pristop v pripovedovanju zapletene zgodbe o razhodu, trpljenju, upanju in pričakovanju.

Nagrado srce Sarajeva za najboljši kratki film je prejel nemško-hrvaški film Kokoška (Kokoška) v režiji Une Gunjak. Posebno priznanje žirije sta si med kratkometražci prislužila črnogorski Zakloni (Zavetja) v režiji Ivana Salatića ter madžarsko-romunski A kivegzes (Pogubljenje), ki ga je režirala Petra Szocs.

Srce Sarajeva za najboljši dokumentarni film je prejel hrvaški film Goli (Goli) režiserke Tihe K. Gudac, posebno priznanje pa je žirija namenila hrvaško-nizozemskemu filmu Happily Ever After (Ljubezenska odiseja), ki ga je zrežirala Tatjana Božić.

SFF je v jubilejni izdaji prikazal rekordnih 247 filmov. V tekmovalnem programu igranih filmov se je za nagrade potegovalo devet filmov iz širše regije. Ocenjevala jih je mednarodna žirija, ki ji je predsedoval madžarski režiser Bela Tarr.

V programu kratkih filmov je tekmovalo deset stvaritev mladih avtorjev, v sekciji dokumentarnih filmov pa 20 filmov.

Na festivalu vsako leto podelijo tudi častno srce Sarajeva za izjemen prispevek k promociji in razvoju filmske industrije ter podporo in razvoj sarajevskega festivala. Letošnji dobitniki so mehiški igralec Gael Garcia Bernal, francoska modna oblikovalka in režiserka Agnes B ter bosanski oskarjevec Danis Tanović.

Festival so v prestolnici Bosne in Hercegovine prvič pripravili leta 1995, nekaj mesecev pred koncem štiriletnega obleganja Sarajeva, z željo, da bi pomagali pri revitalizaciji civilne družbe in ohranili svetovljanski duh mesta. Od takrat so ga med drugim obiskali Susan Sontag, Milče Mančevski, Bono, Steve Buscemi, Willem Dafoe, Jeremy Irons in Angelina Jolie.

Lani je nagrado za najboljši celovečerec prejel gruzijski film In Bloom (V razcvetu) režiserjev Nane Ekvtimišvili in Simona Grosa.