Naberšnikov Šanghaj v Montrealu nagrajen za scenarij

»Gre za priznanje na največjem festivalu tekmovalnega tipa v Severni Ameriki« je nagrado komentiral režiser.

Objavljeno
04. september 2012 12.23
T. C., T. L., Delo.si
T. C., T. L., Delo.si
Montreal - Na sinočnji podelitvi nagrad 36. filmskega festivala v Montrealu so nagradili scenarij po knjigi Ferija Lainščka. Režiser Marko Naberšnik je ob prejemu nagrade za film Šanghaj za STA dejal, da mu ta zelo veliko pomeni. »Gre za priznanje na največjem festivalu tekmovalnega tipa v Severni Ameriki. Nagrada omogoča tako distribucijo filma v tujini kot tudi možnosti za razvoj novih projektov,« je poudaril.

Festivalsko dogajanje je potekalo na več prizoriščih. Festival je bil dobro obiskan, veliko je bilo tudi novinarjev. »Skorajda ni bilo filma, ki ga ne bi pospremil režiser ali igralec. Gre za zelo pisano družbo ljudi z vsega sveta in zelo hvaležno je videti svoj film v mednarodnem okolju. Precej lažje ga začneš tudi sam ceniti in spoštovati. Odzivi tujih gledalcev so zelo iskreni, saj ob gledanju filma niso z ničemer obremenjeni,« je povedal.

Filmski ustvarjalci so se s člani žirije srečali šele po sinočnji podelitvi nagrad. Vsak je lahko z njimi pokramljal o svojem filmu oziroma o filmu, ki ga je zastopal. Kot je še povedal Naberšnik, je žirija pohvalila slikovitost filma Šanghaj, njegovo celovito zasnovo, idejo, scenarij, igralsko zasedbo in glasbo. Žiranti so dodali, »da je film prijetno gledati, da je nekaj posebnega ter da jih veseli, da so mu lahko podelili nagrado«.

Naberšnik je omenil, da so na festivalu prejeli več neformalnih ponudb za distribucijo filma v tujini. V igri za distribucijo sta Francija in Kanada, dve veliki tržišči, a kot je poudaril režiser, so dogovori še v povojih - »videli bomo za kakšen domet in obseg distribucije gre, kaj imajo sploh v mislih«.

Sicer pa je na filmskem festivalu v Montrealu veliko nagrado prejel turški film Atesin dustugu yer (Kjer gori ogenj) Ismaila Gunesa, za najboljšega režiserja pa je obveljal Šved Jan Troell.

Drugi Naberšnikov celovečerec je bil v igri za osem nagrad. Iz Srednje in Vzhodne Evrope so mu konkurirali filmi s Poljske, Hrvaške, iz Rusije, Avstrije in Nemčije, tekmovalni nabor pa so dopolnili še predstavniki japonske, kitajske, španske, francoske in turške kinematografije.

O najboljših filmih festivala je odločala mednarodna žirija v sestavi britanske igralke Greta Scacchi (predsednica), francoske producentke in režiserke Vere Blemont, kanadskega igralca Michela Coteja, igralca Kima Donga Hoja iz Južne Koreje, ruskega filmskega kritika in pisatelja Andreja Plakhova, španske igralke Goje Toledo in kitajskega igralca Wanga Xueqija.

Žirija je posebni nagradi podelila še nemškemu filmu Invasion (Invazija) v režiji Dita Tsintsadzeja ter španski Miel de naranjas (Pomarančni med) režiserja Imanola Uribeja. Za najboljšo igralko je obveljala Brigitte Hobmeier, ki je prepričala z vlogo v filmu Ende der schonzeit (Zaključek sezone), za najboljšega igralca pa Karl Merkatz, ki je nastopil v filmu Anfang 80 (Začetek osemdesetih).

Montrealski festival, ki sodi v A kategorijo, je 23. avgusta odprl kitajski film Million Dollar Crocodile (Krokodil za milijon dolarjev) v režiji in po scenariju Lisheng Lina. Ljubitelji sedme umetnosti so si v sklopu festivala do 3. septembra lahko ogledali kar 432 filmov iz 80 držav.

Nagrajena zgodba

V ljubezenski zgodbi filma Šanghaj osrednji junak Lutvija Belmondo Mirga, romski kralj, ustvari lastno vas, ki jo poimenuje Šanghaj. Preživlja se s tihotapljenjem in njegov vpliv v okolici s časom narašča. Na svojo stran pridobi lokalno policijo in politiko, kar mu pomaga, da se dvigne nad zakon. Ko Jugoslavija razpade se da bolj kot s trgovskim blagom zaslužiti s preprodajo orožja. Sicer donosen posel prične ogrožati Belmondovo zasebno življenje in romski kralj se znajde na razpotju.

V filmu nastopi obsežna mednarodna igralska zasedba, poleg slovenskih vidimo še igralce iz Makedonije, Bosne, Srbije in Hrvaške, medtem ko glavna igralka Asli Bayram prihaja iz Nemčije.

Snemanje filma Šanghaj je potekalo na izvirnih lokacijah v Filovcih, Murski Soboti, Panovcih, Mariboru, Ljubljani in Trstu. Večino prizorišč so filmarji zgradili, največji izziv pa je predstavljala osrednja vas Šanghaj. Na ravnici poleg idiličnega majhnega jezera v Filovcih je ekipa v šestih mesecih postavila celotno osrednje prizorišče. Po končanem filmu so vas porušili in polja vrniti v prvotno stanje.

Film je posnet v izvirnem romskem jeziku, kar je ustvarjalcem predstavljalo svojevrsten izziv. Ustvarjalci so celoten scenarij prevedli v romski jezik, na vajah in snemanju pa so bili ves čas prisotni lektorji za romski jezik. Poleg romščine v filmu slišimo še italijanski, bosanski, srbski in slovenski jezik.