Nagrada lux filmu Toni Erdmann

Filmsko nagrado Evropskega parlamenta je prejel film režiserke Maren Ade.

Objavljeno
23. november 2016 15.21
V. U., STA
V. U., STA
Filmsko nagrado lux 2016, ki jo podeljuje Evropski parlament, je prejel film režiserke Maren Ade z naslovom Toni Erdmann. Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je film na današnji podelitvi nagrade v Strasbourgu označil za »črno komedijo in izjemno dramo«, ki opisuje zapleten odnos med mlado žensko in očetom.

Film po njegovih besedah prikazuje, »kako se odnosi v družini spreminjajo in vplivajo na nas v tej starajoči se, tekmovalni družbi«.

»Film ne ponuja enostavnih odgovorov, vendar pa nas med valovi smeha tudi spodbuja k iskanju tistega, kar je treba obvarovati in negovati,« njegove besede povzema sporočilo za javnost Evropskega parlamenta.

Predsednica odbora za kulturo in izobraževanje Silvia Costa je spomnila, da je v desetih letih nagrada lux pomagala po vsej Evropi promovirati sto različnih filmov. Z njeno pomočjo so številni neodvisni režiserji in njihovi mladi igralci postali prepoznavni v drugih državah, saj so bili filmi prevedeni in podnaslovljeni v 24 uradnih jezikov. Poleg tega je nagrada okrepila bogastvo in raznolikost evropske kinematografije, njenih tematik, občutij in jezikov.

Nemško-avstrijsko-romunska koprodukcija Toni Erdmann je naletela na dober sprejem pri kritikih, poleg tega je nemški kandidat za nominacijo za tujejezičnega oskarja. Režiserka je na podelitvi nagrade po pisanju nemške tiskovne agencije dpa izrazila presenečenje, da »film funkcionira v toliko državah«.

O odnosu med ambiciozno 30-letnico in očetom, postaranim hipijem

Film podaja zgodbo o odnosu med ambiciozno 30-letnico Ines, vodjo poslovnega sektorja v pomembnem finančnem podjetju, in njenim očetom Winfriedom, postaranim, nikoli zares odraslim hipijem, ki rad stresa neslane šale in ljudi okrog sebe spravlja v zadrego.

Ker Winfried ob nenapovedanem obisku svojo hčer dojame kot izgubljeno ter podrejeno službi in skrajno formalnim srečanjem na najvišji poslovni ravni, se prelevi v Tonyja Erdmanna, alter ego z groteskno lasuljo in črvivimi zobmi, nakar se kot lažen poslovnež nenapovedano pojavlja v hčerkinem službenem in družabnem okolju, vsebino filma povzema spletna stran 27. ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala Liffe. Od 14. decembra bo film na sporedu ljubljanskega Kinodvora.

Namen evropske filmske nagrade lux je podpreti evropsko kinematografijo in spodbuditi režiserje, da se lotijo vprašanj, povezanih z evropskimi vrednotami in socialnim položajem. Prvo nagrado je leta 2007 prejel film Z druge strani v režiji Fatiha Akina. Lani je nagrado lux prejel film Mustang režiserke Deniz Gamze Ergueven.

Letos sta bila v ožjem izboru za nagrado lux še filma Ko odprem oči v režiji Leyle Bouzid in Bučko, ki ga podpisuje Claude Barras.

Nagrada za vse tri finaliste je kritje stroškov prevajanja in podnaslavljanja v 24 uradnih jezikov EU, zmagovalni film pa je prilagojen tudi za slepe in gluhe, ter dobi še dodatna sredstva za mednarodno promocijo.

Vse tri filme, ki so prišli v ožji izbor, bodo od septembra do decembra tudi predvajali v 28 državah EU v okviru filmskih dnevov lux, ki jih organizira Parlament v sodelovanju z lokalnimi distributerji in kinematografi.