Nocoj v Kinu Šiška ljubljanska premiera Psov brezčasja

Film v režiji Mateja Nahtigala je prepričal strokovno žirijo 18. festivala slovenskega filma.

Objavljeno
05. november 2015 15.21
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
V Kinu Šiška bo nocoj premierno prikazan celovečerni film Psi brezčasja v režiji Mateja Nahtigala, ki je prepričal strokovno žirijo slovenskih filmskih kritikov na 18. festivalu slovenskega filma. Ta mu je podelila nagrado Fipresci. Film je bil posnet gverilsko po istoimenski knjižni predlogi Zorana Benčiča, označili pa so ga za prvi slovenski film noir. Premiere se bo udeležila večina filmske ekipe.

Film Psi brezčasja prinaša zgodbo Roka Osterberga – igra ga Primož Vrhovec –, ki se po štiriletni odsotnosti vrne v domače mesto, da bi raziskal umor mlajšega brata Maksa. Ta se je vpletel v kriminal, zato njegova smrt nikogar ne zanima. Edini, ki je Roku pripravljen pomagati, je družinski prijatelj, inšpektor Kramer. Rok se ob vrnitvi domov sooči tudi z ljudmi iz preteklosti – prijateljem Aldom in nekdanjim dekletom Katarino.

Z močno željo po razkritju vzrokov umora mlajšega brata glavni lik Rok Osterberg brodi čez površje in podpovršje moderne urbane družbe in korak za korakom odkriva mehanizme tega živega organizma. Ta je neustavljiva sila, posameznik v njej je le nevedni ujetnik.

Analizira in kritizira stanje duha takšnega modernega človeka ter umetnih nizov pravil, ki jih je razvil z namenom, da jih zakrije. Razkriva realnost, kompleksnost in asimetrično hierarhijo družbe pod navidezno fasado civilizacije, so zapisali ustvarjalci.

Konstrukt filma noir, azijskih trilerjev in raziskovalno-analitičnih izdelkov

Po njihovih besedah so Psi brezčasja konstrukt filma noir, modernih azijskih trilerjev in raziskovalno-analitičnih izdelkov, kot je serija Žica: »Predvsem v vizualnem smislu je zmes stiliziranosti neonoirjev in dokumentarističnosti veriteja, kar se odraža tudi pri zvoku.«

Nahtigal scenarij za film podpisuje z avtorjem knjižne predloge Benčičem. V filmu poleg Vrhovca v pomembnejših vlogah nastopajo Niko Goršič (inšpektor Kramer), Akira Hasegawa (Aldo) in Vida Breže (Katarina). Film sta producirala Lignit film Velenje in MC Velenje v sodelovanju z Viba filmom Ljubljana in Televizijo Slovenija.

Žirija kritikov je na 18. festivalu slovenskega filma presodila, da Psi brezčasja na inventiven, neinvaziven in produkcijsko nekonvencionalen način v slovenski film prinašajo žanr noir: »Delo, ki iskrivo poseže v pripovedne konvencije žanra in njegov imaginarij prilagodi realnemu družbenemu okolju ter nam nenazadnje pokaže, da je tudi izven utečenih institucionalnih okvirjev moč obdržati visoke profesionalne standarde.«

Film bo v redni distribuciji predvidoma marca prihodnje leto.