Obliki vode Guillerma del Tora 12 nominacij za bafte

S po devetimi nominacijami sledita Najtemnejša ura in zmagovalec zlatih globusov Trije plakati pred mestom. Podelitev baft bo 18. februarja.

Objavljeno
09. januar 2018 19.13
V. U., STA
V. U., STA

Film Oblika vode Guillerma del Tora ima z 12 nominacijami največ možnosti za letošnje britanske filmske nagrade bafta. Nominirance so razglasili danes zjutraj v Londonu.

S po devetimi nominacijami sledita Najtemnejša ura Joea Wrighta in sveži zmagovalec zlatih globusov, Trije plakati pred mestom Martina McDonagha. Podelitev baft bo 18. februarja.

Vsi trije so nominirani za najboljši film, ob njih pa še Pokliči me po svojem imenu režiserja Luce Guadagnina in Dunkirk Christopherja Nolana, poroča britanski BBC.

Z beneškim zlatim levom nagrajeni film Guillerma del Tora, ki ga je lahko videlo tudi občinstvo zadnjega Liffa, prikazuje Eliso, nemo, vase zaprto dekle, ki dela kot čistilka v skritem, močno varovanem vladnem laboratoriju. Njeno življenje se za vedno spremeni, ko v poslopju odkrije strogo zaupno skrivnost: luskasto bitje iz južne Amerike, ki ga je oblast zaprla v akvarij daleč od oči javnosti. Elisa s svojim novim prijateljem postopoma razvije tesno vez, kar pa jo izpostavi veliki nevarnosti.

Favorit letošnjih zlatih globusov, ki je na koncu od sedmih možnih prejel dva – za režijo in izvirno glasbo –, je med drugim nominiran še za najboljšega režiserja, najboljšo glavno igralko (Sally Hawkins), najboljšo stransko igralko (Octavia Spencer), izvirni scenarij, izvirno glasbo, fotografijo in kostume.

Najtemnejša ura in Trije plakati pred mestom pa se potegujeta tudi za bafto za izjemen britanski film. V konkurenci so še animirani Medvedek Paddington 2 Paula Kinga, Lady Macbeth Williama Oldroyda, Božja dežela Francisa Leeja in Stalinova smrt Armanda Iannuccija.

Na kipec za najboljšega režiserja poleg del Tora upajo še McDonagh, Guadagnino, Nolan ter režiser Iztrebljevalca 2 Denis Villeneuve. Poleg Sally Hawkins so v igri za najboljšo igralko Annette Bening iz filma Stars Don't Die In Liverpool, Frances McDormand iz Treh plakatov pred mestom, Margot Robbie iz biografske drame Jaz, Tonya in Saoirse Ronan iz filma Lady Bird.

V enakovredni moški kategoriji pa so v tekmi za bafto Daniel Day-Lewis (Phantom Thread), Daniel Kaluuya (Zbeži!), Gary Oldman (Najtemnejša ura), Jamie Bell (Stars Don't Die In Liverpool) in Timothee Chalamet (Pokliči me po svojem imenu).

Ob objavi nominirancev, ki so jo prenašali prek spleta, so razglasili tudi, kdo bo vodil podelitev. Stephen Fry, ki je bil 12-krat na čelu slovesnosti po letu 2001, se je odločil, da to čast prepusti drugim. Razglasitev nagrajencev 18. februarja bo tako gostila igralka Joanna Lumley.