Od Amarcorda do virtualne resničnosti

Filme na tradicionalnem filmskem festivalu v slikovitem Motovunu si radi ogledajo tudi Slovenci.

Objavljeno
26. julij 2016 16.42
press/odprtje filmskega festivala
Jožica Grgič
Jožica Grgič

Danes se začenja eden najbolj priljubljenih filmskih festivalov na Hrvaškem, mednarodni Motovun film festival, na katerem si zaradi očarljivega istrskega mesteca na griču filme radi ogledajo tudi Slovenci. Letos bodo prikazali več kot sto celovečernih in kratkih filmov.

Festival slovesno odpirajo z ameriškim filmom Tangerine, ki je bil v celoti posnet z mobilnim telefonom. V glavnem festivalskem programu je 20 filmov, od katerih se jih 13 poteguje za nagrado propeler Motovuna, med njimi najbolj gledani argentinski film vseh časov, Klan režiserja Pabla Trapera, ruski (M)učenec Kirila Serebrenikova, madžarski Morilci na kolesih Attile Tilla, italijanski Popolni neznanci Paola Genoveseja, srbski z manjšinsko hrvaško koprodukcijo Dobra ženska Mirjane Karanović. V tekmovalnem programu bodo prikazali tudi slovenski triler Nočno življenje Damjana Kozoleta, ki je pred nedavnim dobil nagrado za režijo na festivalu v Karlovih Varih.

Filmi iz glavnega programa konkurirajo tudi za nagrado mednarodnega združenja filmskih kritikov fipresci, ki jo podeljujejo na 40 festivalih po svetu.

Slovenska Nika

Že pred dnevi so v sekciji Buzz@teen, ki je uvod v festivalsko dogajanje, v istrskem mestu Buzet prikazali slovenski film Nika, ki mu je posebna mladinska žirija namenila glavno nagrado v kategoriji mladinskih filmov. Zanjo se je potegovalo še sedem filmov iz Francije, Velike Britanije, Nizozemske, Češke, Slovaške in Estonije. Nika je drugi celovečerec Slobodana Maksimovića.

Mladinski celovečerni film Nika. Foto: Press release

Pri nas bo premierno prikazan na festivalu slovenskega filma v Portorožu, na rednem sporedu v kinih bo od 20. oktobra, na Televiziji Slovenija pa ga bo mogoče videti konec leta. Film produkcijske hiše Nora production group je nastal v koprodukciji RTV Slovenija in s podporo Slovenskega filmskega centra. Posneli so ga v 28 dneh na slovenski obali. Nika je ime glavni junakinji, najstnici, ki je po umrlem očetu podedovala strast do hitrosti in kartinga, enega redkih športov, v katerem moški in ženske tekmujejo med seboj. Njena mati nad to strastjo ni navdušena, obenem pa se zaveda, da mora hči sama začeti sprejemati odločitve in odgovornost zanje.

Scenarij sta napisala Slobodan Maksimović in Matjaž Pikalo. V naslovni vlogi nastopa Ylenia Mahnič, 17-letna dijakinja koprske gimnazije, ki se je prvič preizkusila v igranju v filmu. Ob njej igrajo Marjuta Slamič, Sebastijan Cavazza, Benjamin Krnetić, Borut Veselko, Gojmir Lešnjak - Gojc, Gašper Tič in drugi. Za glasbo sta poskrbela Peter Dekleva in Miha Guštin - Gušti, v filmu pa je mogoče slišati tudi skladbe skupin Dubioza kolektiv, Lačni Franz, Koala Voice, Dandelion Children ...

O krepitvi desnega ekstremizma

V posebnem festivalskem programu Kje ste bili 2016 bodo predstavili pet igranih in dokumentarnih filmov o krepitvi desnega ekstremizma od Rusije do Hrvaške. Prikazali bodo tudi dokumentarec Desno, dva tri – kam gre Evropa avtorja Christopherja Bobyja, o katerem je bilo že veliko govora. Gre za film, ki je bil prikazan na televizijski postaji Arte, govori pa o rasti desnice v štirih evropskih državah, pri čemer je največji del posvečen Hrvaški.

Na svoj račun bodo prišli ljubitelji tehnoloških novotarij in gledali filme z očali za virtualno resničnost. Ker naprav, kot je HTC vive, javnost nikoli do zdaj ni imela priložnosti uporabiti za doživljanje virtualne filmske resničnosti, bodo obiskovalci Motovuna lahko doživeli zanimivo izkušnjo z očali Samsung VR gear poleg omenjenih HTC vive. Ves čas festivala bodo obiskovalci lahko brezplačno vstopili v VR-kino in si s temi napravami ogledali deset filmov.

Italija partnerica

Letošnja država partnerica je Italija, zato bodo v Motovunu prikazali kar 16 filmov od tam, tudi dela nekaterih najboljših živih režiserjev, kot so Paolo Sorrentino, Matteo Garrone in Nanni Moretti. Kot posebno poslastico bodo občinstvu ponudili premierno projekcijo Fellinijevega Amarcorda v razkošni restavrirani verziji.

Italijanski režiser Paolo Sorrentino je leta 2014 prejel oskarja za najboljši tujejezični film z naslovom La grande bellezza. Foto: Reuters

Tradicionalno nagrado 50 let so podelili režiserju Nenadu Puhovskemu za pol stoletja profesionalnega dela v domači kinematografiji, drugo tradicionalno nagrado, maverick, za poseben avtorski prispevek k evropski in svetovni kinematografiji, pa legendarnemu Želimirju Žilniku. Ta pionir dokudrame in eden od začetnikov jugoslovanskega črnega vala bo na festivalu sodeloval v razpravah, prikazali bodo tudi izbor njegovih ključnih filmov.

Glasba, predavanja ...

V Motovunu bo med festivalom še bolj živahno kot prejšnja leta. Velika platna bodo po projekcijah ekrani za igranje videoigric, zvrstilo se bo več uličnih intervencij in konceptualnih predstavitev, ki bodo ironizirali aktualne politične razmere. V spremljevalnem programu bosta sodelovala tudi novinarja Boris Dežulović in Predrag Lucić, filozof Srećko Horvat pa bo imel predavanje z naslovom Vodič skozi razpad Evrope za začetnike.

V glasbenem programu bodo nastopili Edo Maajka, Kawasaki 3P, iz Italije prihaja psihedelična etno senzacija Kalascima, iz Slovenije Tetkine radosti ...

Festival se bo končal v soboto in takrat bodo razglasili zmagovalce. O njih bo odločala štiričlanska žirija, v kateri so hrvaška igralka Alma Prica, italijanski režiser Salvatore Mereu, slovenski režiser Klemen Dvornik ter islandski režiser in producent Fridrik Thor Fridriksson kot predsednik.