Oskarji 2018: Spielberg brez džojnta (in oskarja)

Frances McDormand poskrbela za pravi trenutek #JazTudi. Šele ko so ženske v dvorani vstale, je bilo videti, kako malo jih je.

pon, 05.03.2018, 06:24; spremenjen: 06:46


Voditelj Jimmy Kimmel je začel prireditev z nagovorom, ki je bil skoraj bolj političen kot zabaven, a jo je sklenil z eno boljših šal, ko je obljubil vodni skuter dobitniku z najkrajšim govorom. Presegel se je edino s štosom, ko je Stevena Spielberga spraševal, ali ima kaj trave. Na drugi strani spektra so bili zvezdniki Vojne zvezd, ki so podeljevali oskarja za animirana filma, saj je bil njihov poskus šale o diskriminaciji robotov pomilovanja vreden.

Brez presenečenj med zmagovalci

Dobitniki nagrad v večini kategorij so bili letos še bolj predvidljivi kot ponavadi, saj so glavni favoriti brez izjeme odnašali zlate kipce: Sam Rockwell in Allison Janney za stranski vlogi, Iztrebljevalec 2049 za posebne učinke in fotografijo, Dunkirk za montažo in obe zvočni kategoriji, Koko in velika skrivnost za animirani film, Najtemnejša ura za masko, Fantomska nit za kostumografijo, Oblika vode za glasbo, Zbeži! in Pokliči me po svojem imenu za scenarij, Frances McDormand in Gary Oldman za glavni vlogi, Guillermo del Toro za režijo in Fantastična ženska za film, ki ni v angleškem jeziku. Presenetil je edino dobitnik za najboljši film, a o tem več spodaj.

Preberite tudi: Devet desetletij ameriških filmskih nagrad

Spolirana politična sporočila

Organizatorji so očitno dali jasno vedeti nominirancem in podeljevalcem, da bodo sami poskrbeli za politična sporočila na organiziran in spoliran način, saj so zahvalni govori bili omejeni na običajne osumljence – družino in sodelavce, običajno še vir navdiha ali gledalce.

Sama prireditev pa je zato doživela eno večjih preobrazb zadnjih let, saj so opustili montaže s predstavitvami nominiranih filmov, ki bi skupno pobrale okrog pol ure. Namesto tega so pripravili prispevke o družbeno pomembnih temah. Osrednje mesto si je seveda zaslužil poziv k skrbi za večjo enakopravnost, kjer so bila izpostavljena tako gibanja za prekinitev spolnega nadlegovanja in diskriminacije kot tudi potreba po večji vključitvi in izpostavljenosti drugih ras, kultur in identitet.

Montaža lepih in slavnih, ki razlagajo povsem očitne stvari, je vsaj privlačna na pogled, če je že dolgočasna; veličastna izjema je bil Kumail Nanjiani, soavtor in glavni igralec komedije Ljubezen na prvo bolezen, ki je modro izjavil, da se je vse življenje navduševal nad filmi, ki so jih posneli belci, zdaj pa se lahko oni nad filmi, v katerih so ljudje, kot je on.


Dobitniki oskarjev Sam Rockwell, Frances McDormand, Allison Janney in Gary Oldman (z leve proti desni). Foto: Mike Blake/Reuters

Dinamični dueti

Potreba po takšni enakopravnosti, ki bi presegla zgolj lepe besede in dobre namene, je bila tudi sicer osrednja tema prireditve, vključno z zabavnim nagovorom komedijank Tiffany Haddish in Maye Rudolph, ki sta se šalili, da so oskarji zdaj preveč »črni«, ter zagotovili, da je v zakulisju še zmeraj dovolj belcev.

Na družabnih omrežjih so se takoj pojavile želje in zahteve po tem, da bi prihodnje leto vodili oskarje ali pa vsaj skupaj posneli kak film. Kar bi se morda znalo zgoditi, saj je 2011 podoben »buzz« požel Billy Crystal, ki je nato naslednje leto vodil oskarje in posnel film Brez nadzora staršev. Resda je bilo oboje precej dolgočasno, ampak Tiffany in Maya imata precej več karizme.

Nista pa bili edini dinamični duo večera, navdušila sta tudi prej omenjeni Kumail Nanjiani v duetu z Lupito Nyong'o in Jodie Foster z Jennifer Lawrence, ki sta se norčevali iz Meryl Streep, za zaključek pa sta se vrnila Faye Dunaway in Warren Beatty, ki sta v podelitev nagrade za najboljši film vnesla več življenja kot lani in jo za spremembo tudi podelila pravemu zmagovalcu. No, vsaj tistemu, ki je bil napisan na pravem listku.


Oblika oskarja

Kljub jasnim favoritom v večini kategorij je bitka za najboljši film ostala tesna, s tremi izjemnimi filmi, ki so si po javnem mnenju številnih članov akademije in ocenah analitikov vsi zaslužili zmago: Zbeži!, Trije plakati pred mestom in Oblika vode.

Prvi je najbolj družbeno relevanten film zadnjih let, a hkrati gre za žanrski izdelek in režiserjev prvenec; drugi je kompleksen in uravnotežen film z odlično zasedbo, a je režiser ostal brez nominacije, kar je zmeraj slab znak, poleg tega pa tudi ni najbolj prijazen ali priljuden človek. Po drugi strani sta to prva dva pridevnika, s katerima bi opisal avtorja Oblike vode Guillerma del Tora, nato pa bi sledili še vizionarski in fantastičen.

Glede na to, da sta prva dva filma polarizirala člane akademije (in gledalce nasploh), zmaga za Obliko vode sploh ne bi smela biti presenečenje, saj sistem glasovanja daje prednost filmom, ki pritegnejo čim manj negativnih glasov.Za zmago odtujiti čim manj gledalcev


Tako ima pri točkovanju večje možnosti film, ki ga več glasovalcev uvrsti na drugo ali tretje mesto, če se jih dovolj velik del odloči »kaznovati« druge favorite. In zna biti, da je bilo tako tudi letos, saj so mnogi imeli pomisleke glede na videz rasističnih tonov v Treh plakatih pred mestom, ki so ga tako najverjetneje uvrstili na dno lestvice, druga večja skupina glasovalcev pa je imela težave z nekonvencionalnimi žanrskimi pristopi filma Zbeži!, ki ga je najbrž doletela ista usoda.

Oblika vode pa je po drugi strani film, ki je zasnovan, da pritegne (tudi) filmarje (tj. člane akademije), s številnimi pokloni žlahtnim filmom iz petdesetih in skoraj pretirano družbenokritično uravnoteženostjo. Skratka, gre za film, ki ga bo kar precej ljudi uvrstilo na vrh, pri večni pa bo v top 3.

Politična vstaja


Frances McDormand je prejela oskarja za glavno žensko vlogo v filmu Trije plakati pred mestom.
Foto: Chris Pizzello/Invision/AP

Glavna zvezda večera pa je vsekakor Frances McDormand, pričakovana dobitnica oskarja za glavno vlogo in zmagovalka z najbolj političnim nastopom. Pri tem niso bile tako zelo revolucionarne njene besede, temveč njeno dejanje, ko je pozvala vse nominiranke v publiki, naj vstanejo. Takrat se je namreč šele pokazalo, kako malo jih je v polni dvorani.

Medijska pozornost s prireditve namreč daje toliko pozornosti glamuroznim oblekam – in tudi letos jih ni manjkalo –, da gledalci dobimo občutek enakopravnosti, če ne že prevlade ženskega spola na podelitvi. A resnica je žal drugačna. In Francesin poziv producentom, režiserjem in vodjem studiev, naj v prihodnje projekte vključijo več ženskih glasov, je vsekakor upravičena.

Povezane novice

Oskarji, Trump in politični aktivizem
4. marec ob 21:48
Mešanje glamurja in politike v najbolj prestižni zabavi leta.
Prijavi sovražni govor